Διαφθορά… Πολύ σκληρή για να “πεθάνει”…

Ότι η Ελλάδα είναι η “βασίλισσα της διαφθοράς” στην Ευρώπη είναι πλέον γνωστό σε όλους. Όμως, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως αρνείται να παραδώσει το “σκήπτρο” ακόμη και μετά από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης.

 

Θα περίμενε κανείς μετά από τόσες αλλαγές που επήλθαν στην κοινωνία της χώρας και το “βιασμό” που υπέστησαν οι πολίτες από τα απανωτά μνημόνια, θα είχε αλλάξει η κατάσταση. Δυστυχώς, η διαφθορά αποδεικνύεται πολύ σκληρή για να ‘πεθάνει’…

 

Το επιβεβαιώνει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει την Έκθεση Πεπραγμένων στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρωθυπουργό. Πέρυσι, οι υπηρεσίες του ασχολήθηκαν ούτε με μια, ούτε με δύο, αλλά με 1.519 υποθέσεις! Δηλαδή, με τέσσερις υποθέσεις την ημέρα! Από αυτές προκύπτει πως το… όργιο διαφθοράς συνεχίζεται στο Δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή οι ποινές είναι χάδι και δεν αγγίζουν τους παραβάτες.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των 1.519 υποθέσεων, οι δήμοι και οι πολεοδομίες παραμένουν στην πρώτη γραμμή της διαφθοράς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 37% των υποθέσεων διαφθοράς που έλεγξε ο ΓΕΕΔΔ πραγματοποιήθηκαν σε δήμους, το 18,6% σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το 13,2% των υποθέσεων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ακόμα πιο εξειδικευμένα ανά περιφέρεια: Η Περιφέρεια Αττικής έρχεται πρώτη (37,2%) στις υποθέσεις των δήμων που ελέγχθηκαν, αλλά σε αναλογία αριθμού υποθέσεων ανά 100.000 κατοίκους τα πρωτεία καταλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (25,2%) και ακολουθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (18,1%). Η οικονομική διαχείριση αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο των περισσότερων υποθέσεων (41,8% του συνόλου), με τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα να ακολουθούν (13% συνολικά).

 

Έχοντας το δικαίωμα ένστασης, ο κ. Ρακιτζής επέστρεψε στα αρμόδια όργανα, 96 αποφάσεις πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων που κρίθηκαν επιεικείς. Συγκεκριμένα, Το 66,7% των περιπτώσεων αφορούσε επιβολή μικρής ποινής σε σχέση με το αδίκημα, το 21,9% τη μη αξιοποίηση των αποδείξεων για την παρατυπία των υπαλλήλων και το 5,2% τη μη εφαρμογή του νόμου από την πλευρά των πειθαρχικών συμβουλίων.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι ενστάσεις του Γενικού Επιθεωρητή στις αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων για τις υποθέσεις:

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο των Ιατροδικαστών εξέτασε υπόθεση ιατροδικαστού η οποία είχε άδεια από το υπ. Δικαιοσύνης να πραγματοποιεί ταριχεύσεις θανόντων ως ιδιώτης. Η συγκεκριμένη ιατροδικαστής βεβαίωσε ταρίχευση πτώματος την περίοδο που βρισκόταν σε νοσοκομείο μετά από επέμβαση και έχοντας άδεια 79 ημερών. Επί 4 χρόνια χρησιμοποιούσε τη σφραγίδα της υπηρεσίας για να εργάζεται ως ιδιώτης χωρίς να έχει σχετική άδεια. Το πειθαρχικό συμβούλιο τής επέβαλε… πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 15 ημερών!

Υπάλληλος του ΝΑΤ έφτιαχνε πλαστά πιστοποιητικά θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία για ναυτικούς έναντι αμοιβής, προκειμένου να εξαγοράσουν χρόνο για να βγουν στη σύνταξη. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Υπαλλήλων ΝΑΤ επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης 12 μηνών στον υπάλληλο.
Υπάλληλος σε περιφέρεια απουσίαζε από τα καθήκοντά του αδικαιολόγητα για 52 εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός έτους. Αντίστοιχες περιπτώσεις επισείουν ακόμα και την ποινή της απόλυσης. Το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών.

Υπάλληλος του ΟΓΑ εξέδιδε έναντι αμοιβής πλαστές βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, χωρίς αυτοί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλίσεων. Του επιβλήθηκε ποινή προστίμου… 40 ημερών.

 

Συνολικά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 1.093 δημοσίους υπαλλήλους για σοβαρά αδικήματα, εκ των οποίων 575 ήταν απλοί υπάλληλοι, 360 αιρετοί, 110 εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, 36 υπάλληλοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και 12 μέλη ΔΕΠ. Από το σύνολο των υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη υπήρξαν 52 καταδικαστικές αποφάσεις.

 

Με εντολή του ΓΕΕΔΔ οι επιθεωρητές Δημοσίων Εργων διερεύνησαν υπόθεση που αφορούσε την παραλαβή έργου κατασκευής και εξοπλισμού 21 περιφερειακών ιατρείων από τη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ. Με τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιτροπή παραλαβής δεν παραβρέθηκε στον τόπο του έργου. Σύμφωνα με το πόρισμα συντάχθηκε παράνομα το πρωτόκολλο παραλαβής ενώ διαπιστώθηκε ότι η καθυστέρηση του έργου οδήγησε στη διακοπή της χρηματοδότησης από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

 

Ύστερα από έλεγχο στον ΟΠΑΔ διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλώματος στον οργανισμό, που χωρίς εξέταση των περιστατικών εξέδιδαν παραπεμπτικά για νοσηλεία στο εξωτερικό ακόμα και μετά από πιέσεις πολιτικών προσώπων. Στο κύκλωμα συμμετείχαν και ιδιώτες οι οποίοι διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους μέσω Διαδικτύου.

 

Παραμένει επιτακτική ανάγκη να μπει επιτέλους ένα οριστικό τέλος στη διαφθορά του δημοσίου. Κι αν οποιαδήποτε κυβέρνηση το πετύχει, θα δει ένα μεγάλος μέρος της κοινωνίας να την ευχαριστεί… Πράγμα σπάνιο για την σημερινή εποχή…

 

του Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr