Ζωή “μαχαραγιά” κάνει στέλεχος της ΕΤΕ στο Λονδίνο

Η φήμη του έχει απλωθεί σε όλο το Λονδίνο. Αγόρασε βίλα λίγα μέτρα από το Μπάκιγχαμ, κυκλοφορεί με Bentleyκαι Porscheκαι γενικότερα ζει σα… μαχαραγιάς.

Μόνο που είναι ένα “απλό στέλεχος” της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (prived equity) στο Λονδίνο!

 

Την ώρα που εκατομμύρια έλληνες είναι άνεργοι και πεινούν, η Εθνική Τράπεζα φροντίζει να αμείβει κάτι περισσότερο από πλουσιοπάροχα τα στελέχη της. Ακόμη και την εποχή που έπαιρνε πακέτα διάσωσης, η διοίκηση της τράπεζας με άκρως προκλητικό τρόπο, συνέχιζε τα μπόνους σε στελέχη της!!!

 

Η ΕΤΕ έλαβε το πρώτο κρατικό πακέτο διάσωσής της το 2009, την ίδια χρονιά που ο… Λονδρέζος Παύλος Στελλάκης αποζημιώθηκε με μπόνους 3,8 εκατ. δολαρίων. Από το 2010 κέρδιζε τουλάχιστον 60% περισσότερα ετησίως από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης (U.K. Companies House filing), το 2009 κέρδισε μπόνους 2,25 εκατ. στερλίνες (2,8 εκατ. ευρώ) επιπλέον του βασικού μισθού του, που ήταν 393.000 στερλίνες (490.000 ευρώ). Το μπόνους αυτό το εισέπραξε τμηματικά την επόμενη τριετία.

 

Πέρυσι, όταν η ανεργία στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 27,9% και οι μισθοί των Ελλήνων συρρικνώνονταν, ο Στελλάκης έλαβε βασικό μισθό 501.197 στερλινών (625.585 ευρώ). Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς το 2013 έλαβε μισθό 267.134 ευρώ. Εκπρόσωποι του Στελλάκη, της ΕΤΕ και της θυγατρικής της στο Λονδίνο NBGI Private Equity Ltd., της οποίας προΐσταται ο Έλληνας τραπεζίτης, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη συνολική αποζημίωση που έλαβε για την περασμένη χρονιά.

 

Το θέμα ερεύνησε το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι οι έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι κατέχουν μέσω της ελληνικής κυβέρνησης μερίδιο 57% στην εδρεύουσα στην Εθνική Τράπεζα, έπειτα από το πακέτο διάσωσης των 8,5 δισ. ευρώ, που έλαβε πέρυσι, δεν έχουν λόγο σε ό,τι αφορά την αποζημίωση που ενθυλακώνει ο Στελλάκης, δηλώνουν δύο πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση.

 

«Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται, τα στελέχη των τραπεζών στηρίζονται οικονομικά από δημόσια κεφάλαια που δαπανώνται κατά τελείως λανθασμένο τρόπο», σημειώνει δίχως να αναφέρεται ειδικά στον Στελλάκη η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός Ανάπτυξης όταν η Ελλάδα έλαβε το πρώτο πακέτο διεθνούς βοήθειας το 2010.

 

Το 2009 ο Στελλάκης, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NBGI, διέθεσε 8,4 εκατ. στερλίνες (10,5 εκατ. ευρώ) για να αγοράσει ένα σπίτι έξι υπνοδωματίων στο προάστιο Μπελγκράβια του Λονδίνου, σε απόσταση μόλις ενός οικοδομικού τετραγώνου από τους Κήπους του Παλατικού του Μπάκιγχαμ.

 

Το σπίτι αυτό δεν είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του ηλικίας 55 ετών τραπεζίτη, σύμφωνα με δύο άτομα που τον γνωρίζουν καλά. Διαθέτει επίσης ακίνητα στη Νέα Υόρκη και στη νότια Γαλλία. Διαθέτει βέβαια και πολυτελή αυτοκίνητα – την προαναφερθείσα Bentley και επίσης δύο Porsche. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η διασωθείσα από την κατάρρευση ελληνική τράπεζα έχει κρατήσει ζωντανή τη θυγατρική της στο Λονδίνο, ενώ η JPMorgan Chase, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα αποχωριστεί τη θυγατρική της εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, One Equity Partners LLC, προκειμένου να λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία. Το 2011 και η Bank of America ανακοίνωσε τα σχέδια διαχωρισμού της Capital Partners, ενώ πέρυσι η γαλλική Credit Agricole πούλησε την αντίστοιχη θυγατρική της.

 

Τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News, η Εθνική Τράπεζα αναβίωσε παλαιότερες προσπάθειές της να πουλήσει τη θυγατρική της. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Στελλάκης πρόκειται να διατηρήσει τη θέση του, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της NBGI.

 

Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο Στελλάκης περιγράφεται από τους συνεργάτες του ως άνθρωπος ευγενικός αλλά απόμακρος, με μεγάλη αγάπη στα αυτοκίνητά του και στο σκι.

 

Η Εθνική, η NBGI και ο Στελλάκης δια εκπροσώπου του αρνήθηκαν να δηλώσουν οτιδήποτε στο Bloombergγια το συγκεκριμένο άρθρο. Λογικό! Τι να πουν και τι να δικαιολογήσουν άλλωστε; Τους παχυλούς μισθούς; Τα εξωφρενικά και προκλητικά μπόνους; Το γεγονός πως η ΕΤΕ έχει κλείσει τη στρόφιγγα των δανείων σε επιχειρήσεις και την ίδια ώρα δίνει υπέρογκα ποσά σε στελέχη της; Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία…

 

του Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr