Γιατί δεν φορολογούνται οι τραπεζίτες αντί να πληρώνει πάλι ο λαός τα χρέη τους;

Αν σας λείπουν μερικά κατοστάρικα ευρώ τότε την έχετε άσχημα και πιθανόν να σας κυνηγήσει ανελέητα οι τράπεζες και η εφορία. Αν όμως σας λείπουν μερικά δισεκατομμύρια τότε δεν έχετε παρά να πάρετε ένα καλό λογιστή και να πείσετε την κυβέρνηση πως την συμφέρει να σας τα εγγυηθεί.Γραφει ο Ανδρέας Κουτρας

Τι ακριβώς συμβαίνει με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών. Για όσους δεν γνωρίζουν μια μικρή ιστορική αναδρομή ακολουθεί.

Όταν έγινε το PSI οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους, που είχαν αγοράσει ομόλογα ελληνικού δημοσίου, υπέστησαν ζημίεςσυνολικού ύψους 37.7δις.

 

Ζήτησαν λοιπόν και πήραν την άδεια από την κυβέρνηση να συμψηφίσουν αυτές τις ζημίες με τα πιθανά κέρδη που θα έχουν τα επόμενα 30 χρόνια. Με το τρόπο αυτό λοιπόν δεν επρόκειτο να φορολογηθούν για μελλοντικά κέρδη 37.7δις με αποτέλεσμα να μην αποδώσουν φόρο στο δημόσιο 9.8δις (με συντελεστή 26%).

 

Να πούμε εδώ πως κανένα τέτοιο μέτρο δεν θέσπισαν για τους άτυχους μικρο-ομολογιούχους ενω θα μπορούσαν. Δηλαδή να πάρουν φοροελαφρύνσεις για τις ζημίες που προκλήθηκαν από το κούρεμα.
Αυτά λοιπόν τα 9.8δις λέγονται Αναβαλλόμενη Φορολογική Απαίτηση. Τα διεθνή λογιστικά πρότυπα αφήνουν λοιπόν το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ένα μικρό μέρος του (10%) ως κεφάλαια. Και είναι μόνο 10% γιατί δεν μπορεί κανένας να εγγυηθεί την κερδοφορία των τραπεζών σε βάθος χρόνου.
Κανένας εκτός φυσικά από το Ελληνικό δημόσιο που έρχεται τώρα με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών να εγγυηθεί αυτά τα 9.8δις ώστε να περάσουν ως κεφάλαια. Δηλαδή σε περίπτωση που δεν έχουν κέρδη οι τράπεζες, για να συμψηφιστούν με τις ζημίες, θα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος τα λεφτά και θα πάρει μετοχές. Μετοχές αμφιβόλου αξίας αφού η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν δεν έχουν κέρδη οι τράπεζες.

 

Δεν έφτανε αυτό όμως. Η τροπολογία συμπεριλαμβάνει και τις ζημίες που θα προκληθούν και από τα δάνεια των τραπεζών. Με λίγα λόγια οι τράπεζες δεν θα πληρώσουν σχεδόν ποτέ φόρους στο δημόσιο αν έχουν κέρδη και αν έχουν ζημίες θα πληρώσει το δημόσιο. Τέλειο. Ούτε ο Μάντοφ δεν θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοιο κόλπο.

 

Η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να το σώσει αν αυτή την εγγύηση που δίνει για 30 χρόνια την κοστολογούσε. Κάθε εγγύηση-ασφάλεια που δίνεται έχει κάποιο κόστος. Το υπουργείο οικονομικών δίνει αυτή την εγγύηση τζάμπα στις τράπεζες. Δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν οι τράπεζες ήταν 100% κρατικές. Όμως δεν είναι, και η πρόθεση είναι, να περάσουν σταδιακά όλες στον ιδιωτικό τομέα.
Γεννώνται λοιπόν πολλά ερωτήματα. Γιατί δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία και προς τους μικρο-ομολογιούχους ώστε και αυτοί να συμψηφίσουν τις ζημίες τους; Γιατί πουλάει τζάμπα μια εγγύηση προς τις τράπεζες; Όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πλησιάζουν το 40% του συνόλου, ο συμψηφισμός τους θα μειώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού δραστικά. Πως και ποιος θα τα αναπληρώσει. Ποια είναι η επίπτωση στο δημόσιο χρέος αυτής της εγγύησης.

 

Οι τράπεζες σίγουρα πρέπει να εξυγιανθούν και να αποκτήσουν τα αναγκαία κεφάλαια για να βοηθήσουν την ανάπτυξη και την οικονομία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με λογιστικά τρικ και με κρυφές και άδικες για τους φορολογουμένους επιδοτήσεις στις τράπεζες.

 

Θα πρέπει επομένως η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης, να θυμηθούν τουλάχιστον όσα ζητεί ο μέντοράς του Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ και ο γιος του Τζέιμς που τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των τραπεζιτών. 

 

Στη Βρετανία οι τράπεζες φορολογούνται

Στην υπόλοιπη ΕΕ, οι τραπεζίτες όχι μόνο δεν απολαμβάνουν ασυλίας αλλά αντίθετα φορολογούνται, όπως τους αρμόζει. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Βρετανίας.

 

Η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Τζέιμς Κάμερον με πρωτοστάτες τους συμμάχους της στον συνασπισμό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αποφάσισε νέο εταιρικό φόρο ύψους ενός δισ. στερλίνων ετησίως στις βρετανικές τράπεζες για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. 

 

Υπέρ της φορολόγησης των τραπεζών ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου

 

Το σύστημα που επιτρέπει στις τράπεζες να φοροδιαφεύγουν είναι απαράδεκτο, ειδικά από την στιγμή που ορισμένες εξ αυτών έχουν διασωθεί από τους φορολογούμενος μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna στο CNBC. 

Αναφερόμενος στο πρόσφατο σκάνδαλο φοροδιαφυγής της HSBC – όπου η τράπεζα κατηγορείται ότι βοηθούσε πλούσιους Ελβετούς πελάτες της να αποφεύγουν φόρους εκατομμυρίων ευρώ – ο κ. Gramenga δήλωσε πως το φορολογικό σύστημα αναθεωρείται προς ένα “κοινό, δίκαιο σύστημα”.

“Όταν έχεις βιώσει μία οικονομική κρίση και έχει προσθέσει φορολογικά βάρη στους πολίτες, δεν μπορείς να επιτρέπεις στις εταιρείες να πληρώνουν λιγότερα ή και καθόλου επειδή το σύστημα το επιτρέπει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου στο πλαίσιο του φόρουμ διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών στο Άμπου Ντάμπι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το “διεθνές σύστημα αναθεωρείται ώστε να έχουμε δικαιότερη φορολόγηση παντού… αν το πετύχουμε θα έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο θα γίνεται αποδεκτό από όλους”, ενώ υπογράμμισε την δέσμευση της κυβέρνησης για φορολογική διαφάνεια.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr