Στο απυρόβλητο οι τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της προηγούμενης, μνημονιακής κυβέρνησης υπήρξε το περίφημο άρθρο 78 του νόμου 4146/2013. Με το άρθρο αυτό αμνηστεύονταν όλα τα στελέχη τραπεζών (golden boys και golden girls) για τα «θαλασσοδάνεια» που κατά καιρούς χορήγησαν στα κόμματα κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χωρίς να συντρέχουν οι εγγυήσεις για την αποπληρωμή τους. Δάνεια που έως και σήμερα δεν έχουν αποπληρωθεί, με αποτέλεσμα σήμερα τα δύο αυτά κόμματα να χρωστάνε «φέσια».

 

Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ορθότατα, είχε καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση αυτού του άρθρου-πρόκληση, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη κυβερνητική μεθόδευση».

 

Την τροπολογία υπέγραφαν οι βουλευτές Γ. Σταθάκης (σημερινός υπουργός Οικονομικών), Δ. Παπαδημούλης, Ε. Ουζουνίδου, Κ. Μπάρκας, Σ. Κοντονής (σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού), Θ. Πετράκος Η. Διώτη, Χ. Καφαντάρη.

 

Σε αυτήν την τροπολογία αναφερόταν επί λέξει:  «Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του προέδρου, των μελών ΔΣ και των στελεχών Τραπεζών, σε απόφαση σύναψης δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεως σε αυτά, μπορεί να ελεγχθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Νόμου».

 

Σήμερα, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μετρά δύο μήνες στην κυβέρνηση. Βεβαίως, είναι τόσα πολλά τα τετελεσμένα που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που δεν ξέρει κανείς με ποιο να πρωτοπρολάβει να ασχοληθεί. Παρόλα αυτά, ειδικά η άρση της αμνήστευσης των τραπεζικών στελεχών για τα έωλα θαλασσοδάνεια προς τα δύο κόμματα, εμπεριέχει έναν γενικότερο συμβολισμό και πιστοποιεί τη βούληση της ελληνικής Πολιτείας, όπως εκφράζεται από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κατακεραυνώσει  σκανδαλώδεις πρακτικές του παρελθόντος και να στείλει πολλαπλά μηνύματα (και στους εταίρους μας) ότι έχει πράγματι ως πρώτιστο καθήκον της την πάταξη της διαφθοράς.

 

Πολύ περισσότερο όταν ο ελληνικός λαός βλέπει με έκδηλη ανησυχία την κυβέρνηση να μεταθέτει διαρκώς και πιο «πίσω»  την οριστική ρύθμιση άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την καταστρεπτική δράση των τραπεζών σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

 

Απορία προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι ήδη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νάσος Αθανασίου και Στάθης Παναγούλης, καταθέτουν τον καιρό αυτό τροπολογίες στις οποίες ζητούν μέχρι και την δήμευση των περιουσιών των προέδρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τα χρωστούμενα των δύο κομμάτων, αλλά δεν αναφέρουν κουβέντα για τις ευθύνες των golden boys και  golden girls σε αυτή την αμαρτωλή συναλλαγή…

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr