Να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη η αισχροκέρδεια των τραπεζών με την εκχώρηση των «κόκκινων δανείων»

Ζητείται άμεσα εισαγγελέας για να ερευνήσει την πρακτική των εγχωρίων τραπεζών να μεταβιβάζουν τα ανεξόφλητα δάνεια σε εταιρίες ειδικού σκοπού, οι οποίες με τη σειρά τους λυμαίνονται την αγορά ακινήτων και σφυροκοπούν ανηλεώς τους οφειλέτες για να τους αρπάξουν τις κατοικίες και άλλα περιουσιακά στοιχεία. 

 

Οι εταιρίες ειδικού σκοπού μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις από κοινού με τις τράπεζες και τις αρμόδιες δικηγορικές εταιρίες που τις εκπροσωπούν βομβρδίζουν με διαταγές πληρωμών τους οφειλέτες δια των ειρηνοδικείων και αξιώνουν να ισχύσουν άμεσα, δηλαδή εδώ και τώρα οι κατοικίες να κατασχεθούν. 

 

Η πρακτική των τραπεζών αυξήθηκε κατακόρυφα πέρσι σε σχέση με το 2013. Η Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζουν τα δικά τους αριθμητικά στοιχεία γύρω από το «ξεφόρτωμα» των «κόκκινων» δανείων που στην ουσία είναι ένα λογιστικό τρικ για να κερδίζουν χρήμα και να λυμαίνονται περιουσίες. 

 

Διαβάζουμε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι οι τέσσερις αυτές τράπεζες διέγραψαν «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ το 2014. Οπως προκύπτει από τις καταστάσεις της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, το 2014 προχώρησαν σε διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ έναντι 504 εκατ. ευρώ το 2013, αυξημένες δηλαδή κατά 360%. Την περασμένη χρονιά ο Ομιλος Πειραιώς προχώρησε σε διαγραφές «κόκκινων» δανείων ύψους 1,01 δισ. ευρώ, η Alpha Bank διέγραψε απαιτήσεις ύψους 931 εκατ. ευρώ ενώ η Eurobank διέγραψε δάνεια ύψους 382 εκατ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι πρόκειται για δάνεια που οι τράπεζες αξιολογούν ότι δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν. Ουσιαστικά, όμως πρόκειται για δάνεια που οι τράπεζες εκχωρούν στις εν λόγω εταιρίες που ολοένα και πιο αρπακτικά λυμαίνονται την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα χωρίς φυσικά αυτό να προβάλλεται ούτε καν από τα αντισυστημικά ΜΜΕ που προφανώς δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τη σημασία του θέματος. 

Παράνομες επιβαρύνσεις

Για τους τραπεζίτες, η διαγραφή μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι λογιστική και δεν συνεπάγεται ότι ο οφειλέτης απαλλάσσεται των ευθυνών του. Τα δάνεια που διαγράφονται δεν εμφανίζονται στα βιβλία των τραπεζών, ωστόσο οι νομικές απαιτήσεις παραμένουν ενεργές. Ετσι, αν στο μέλλον η τράπεζα κατορθώσει να εισπράξει ένα μέρος του δανείου που διέγραψε ή πουλήσει χαρτοφυλάκια «διαγραμμένων» δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες, τότε το έσοδο αυτό θα εμφανιστεί ως έκτακτο κέρδος.Επομένως, ο οφειλέτης έχει πλέον όχι μόνο την τράπεζα πάνω από το κεφάλι του αλλά και την εταιρία ειδικού σκοπού. Μένει όμως να εξεταστεί αν όσα ισχυρίζονται οι τραπεζίτες αληθεύουν. 

 

Η μη τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας που αφορά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, με διάταξη του πολυνομοσχεδίου. Ο εποπτικός δε ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος συνίσταται στην επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσει συστηματικής μη εφαρμογής του Κώδικα από δανειστές καθώς και σε περιπτώσεις διαπίστωσης αδυναμιών των συστημάτων τους.
Επίσης, οι τράπεζες δεν μπορούν να προβαίνουν σε οιασδήποτε μορφής χρεώσεις σχετικά με την εξέταση των αιτημάτων των δανειοληπτών, τη διαδικασία υπαγωγής τους και εν γένει την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, προκειμένου να παρέχουν ρυθμίσεις.
 

Κι αυτό γιατί οι εν λόγω χρεώσεις θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να κριθούν και ως καταχρηστικές, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας – ωστόσο κρίνεται σκόπιμη η σχετική ρητή πρόβλεψη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλη η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του Κώδικα θα γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση για τους οφειλέτες.

 

Λύση ο λογιστικός έλεγχος των «κόκκινων» δανείων
 

Η νοοτροπία της αισχροκέρδειας, της τοκογλυφίας και της ασυδοσίας έχει εμποτιστεί για τα καλά στους τραπεζίτες και πλέον ταυτίζονται με αυτήν και επιτήδειοι τραπεζικοί και όχι μόνο υπάλληλοι που ασχολούνται με τα ανεξόφλητα δάνεια. Ο εκβιασμός της κοινωνίας από τους τραπεζίτες μέσω του Μνημονίου, του ευρώ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φυσικά του οικονομικού επιτελείου της γερμανικής κυβέρνησης αντανακλά τη μεγάλη ισχύ που παρανόμως απέκτησαν οι τοκογλύφοι που καπηλεύονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στην Ευρώπη, την οποία πλέον έχουν μετατρέψει σε προπύργιό τους μετά από τα σκαμπανεβάσματα και τα πισωγυρίσματα που είχε η πολιτική λιτότητας που θέλησαν να επιβάλλουν στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε παγκόσμια οικονομική κρίση. 

 

Απέναντι σε αυτό τον εκβιασμό, η κυβέρνηση αντί να κάνει διάλογο με την κοινωνία και να τη φέρει στο ίδιο τραπέζι με τους τραπεζίτες, υποτάσσεται σε όσα αξιώνουν οι τραπεζίτες. Πρέπει όμως άμεσα να κινηθεί δικαστική έρευνα για όλες τις παρανομίες των τραπεζιτών και βέβαια να αποκατασταθεί η οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη με τον λογιστικό έλεγχο όλων συνολικά των δανείων που οι τράπεζες χορήγησαν ώστε να εκκκαθαριστούν όλες οι παράνομες, άκυρες και καταχρηστικές επιβαρύνσεις προς τους οφειλέτες είτε αυτές έχουν να κάνουν με τους διάφορους τόκους, που είναι διπλάσιοι από το μέσο όρο στην ευρωζώνη, είτε έχουν να κάνουν με λοιπά έξοδα που έπρεπε να τα επωμιστεί η τράπεζα και όχι ο οφειλέτης. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr