Δανειολήπτες του ΟΕΚ μην υποκύπτετε στις νέες απειλές των τραπεζιτών

Νέα παγίδα στους δανειολήπτες στήνουν οι τράπεζες για δάνεια μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, καθώς τους καλούν σε δήθεν ευνοϊκούς διακανονισμούς που στην ουσία είναι εξωπραγματικοί, διότι απλά ένας δανειολήπτης που δεν έχει λεφτά, δεν είναι δυνατόν να καταβάλλει π.χ. 600 ευρώ το μήνα στην τράπεζα για δάνειο που έλαβε και επομένως μόνη λύση για να γλιτώσει από την υπερτοκογλυφία είναι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

 

Οι τραπεζίτες εκβιάζουν τους δανειολήπτες – σε 85.000 τους υπολογίζουν- να σπεύσουν μέχρι τις 30 Απριλίου να ρυθμίσουν τα δάνειά τους για να μη χάσουν άκουσον άκουσον την επιδότηση επιτοκίου. 

 

Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι μετά την κατάργηση του οργανισμού το 2012 σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους προτιμώντας πολλοί από αυτούς την αυτονόητη λύση. Να καταφύγουν στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τελικά πέτυχαν να σώσουν την περιουσία τους από τη μέγκενη των τραπεζών. 

 

Υπάρχει νόμος που ωφελεί τους δανειολήπτες κατα τις τράπεζες για την επιδότηση του επιτοκίου. Δηλαδή, ο φορολογούμενος επιδοτεί ένα ληστρικό επιτόκιο που επέβαλαν οι τράπεζες. 

 

Τα επιχειρήματα των τραπεζών, όπως διαπιστώνουμε άπαντες, εξαντλούνται, στην απέλπιδα προσπάθεια που κάνουν για να παγιδέψουν τους δανειολήπτες σε δήθεν ρυθμίσεις. 

Ενα από τα επιχειρήματά τους είναι το εξής::

• Οικογένεια που έχει πάρει 15ετές δάνειο, 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του τέταρτου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη/ 12 συνολικά). Το υπόλοιπο του δανείου είναι 125.138 ευρώ. Σε περίπτωση 10ετούς παράτασης η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 σε 594 ευρώ (-40%).

• Οικογένεια που έχει πάρει 15ετές δάνειο, 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του όγδοου έτους (μένουν δηλαδή 2 επιδοτούμενα έτη/8 συνολικά). Έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 88.313 ευρώ. Σε περίπτωση 10ετούς παράτασης, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 σε 492 ευρώ (-51%)

 

Ποιος όμως έχει να δίνει 594 ευρώ το μήνα ή 492 ευρώ το μήνα για δάνειο που έλαβε μέσω του ΟΕΚ που υποτίθεται ότι δεν ήταν τόσο τοκογλυφικό όσο τα κοινά στεγαστικά δάνεια των τραπεζών;

 

Αποδεικνύεται για άλλη ια φορά πόσο σαθρά είναι τα επιχειρήματα των τραπεζών απέναντι στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

 

Επομένως, αγαπητοί δανειολήπτες μέσω του ΟΕΚ μην τσιμπάτε στις προσεγγίσεις των τραπεζών. Η λύση είναι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αν θέλετε να σώσετε την κατοικία σας από την κατάσχεση και τη δημοπρασία. Οι δανειολήπτες εκβιάζουν απλά και μόνο για να σας αποθαρρύνουν να υπαχθείτε στον νόμο για τα υπερχρεωμένα. Κλείστε τα αυτιά σας και μη φοβάστε. Προτιμήστε να θέσετε την περιουσία σας στην προστασία της Δικαιοσύνης και του νόμου και όχι στο δίκαιο των τραπεζιτών που προβλέπει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα κέρδη των τραπεζών είναι πολυτιμότερα από τις ανθρώπινες ζωές. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr