ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομο Δήμου.

Για τα ζητήματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και τα όσο έχουν προκύψει στην περιοχή της Χειμάρας, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις προσωπικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και στην ανάγκη απόλυτης προάσπισης των μειονοτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων της εκεί γηγενούς Ελληνικής εθνικής μειονότητας. Θέμα που έχει τεθεί και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός υπενθύμισε και για την πρόσφατη δημοσίευση αναστολής της εφαρμογής προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβούλιου της Αλβανίας για χαρακτηρισμό παραθαλάσσιων περιοχών γύρω από τη Χειμάρα ως κρατικών, μέχρι έως ότου ολοκληρωθεί η εγγραφή των ιδιωτικών περιουσιών.

Τέλος, σε σχέση με Αλβανία, ο κ. Κουίκ τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά ανελλιπώς από τις Αλβανικές Αρχές, το πόρισμα για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Σχετικά με το θέμα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, ο κ. Κουίκ είπε στον συνομιλητή του ότι περιμένει τη σχετική πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου Εξωτερικών και ότι έχει «κλειδώσει» στη Συνταγματική Μεταρρύθμιση ότι η Διασπορά θα εκπροσωπείται στην Βουλή από πέντε βουλευτές (και όχι τρεις όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα).

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι παράλληλα με το νομοσχέδιο που αφορά τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το νομοσχέδιο που αφορά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

«Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, το ΣΑΕ θα στηρίζεται στην αυτό-οργάνωση, στην αυτοχρηματοδότηση και στον αυτό-έλεγχο.

Εννοείται ότι η έδρα του ΣΑΕ θα είναι και πάλι η Θεσσαλονίκη, με την απόλυτη γραμματειακή υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού», τόνισε ο κ. Τέρενς Κουίκ.

Τέλος, οι κκ Κουίκ και Δήμου συζήτησαν την αναγκαιότητα  της αλλαγής του τρόπου απογραφής της Ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επεσήμαναν: «Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής κοινωνίας, ζούμε στην εποχή όπου ο κόσμος διασυνδέεται μέσω της τεχνολογίας, άρα θα μπορούσαμε και την Ελληνική Διασπορά πολύ περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγράψουμε και να τη διασυνδέσουμε με τη βοήθεια μιας ψηφιακής πλατφόρμας».

Από τις νεότερες γενιές, τις τρίτες, τις τέταρτες και τις πέμπτες, είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός εκείνων που ασχολούνται με τα Ομογενειακά κοινά. Αυτοί θα πρέπει να «καταγραφούν, αναρτηθούν και διασυνδεθούν», πριν χαθούν τελείως για διάφορους λόγους όπως μικτοί γάμοι, η απορρόφησή τους από το απαιτητικό Αμερικανικό περιβάλλον κλπ.

Όπως συμφώνησαν οι δύο συνομιλητές: «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη μέχρι σήμερα προσφορά των Ομογενειακών Οργανώσεων, αλλά το μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Και η ψηφιοποίηση μπορεί να βοηθήσει. Ο σχετικός διάλογος πρέπει να ξεκινήσει».