Γιορτή Σαρδέλας στην Καλαμαριά

Όσοι παραβρεθούν το  βράδυ του Σαββάτου  (Σάββατο 25 Ιουλίου) στις 9.30 στη Ν. Κρήνη και συγκεκριμένα στο πάρκο «Ούλοφ Πάλμε» , θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν  δωρεάν ψητές σαρδέλες, σαλάτα, ψωμί και άφθονη ρετσίνα και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους παραδοσιακής   μουσικής  που αναμένεται να ανάψει το γλέντι.

 

Η καθιερωμένη αυτή εκδήλωση  των ψαράδων  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της Ν. Κρήνης, από τον   Δήμο Καλαμαριάς  σε συνεργασία με τον Αλιευτικό Σύλλογο Παρακτίων Αλιέων Ν. Κρήνης. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έθιμο των ψαράδων του συνοικισμού Ν. Κρήνης – Καλαμαριάς (Σμυρναίων στην καταγωγή) που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια .

 

Συγκεκριμένα, τα Χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «η Αγία Παρασκευή», και του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κρήνης «Η Μπουμπουλίνα» , θα χορέψουν και φιλοδοξούν να μεταφέρουν στους παραβρισκόμενους  το κέφι και τη διάθεση σε ένα γλέντι που είθισται να κρατάει  μέχρι αργά. Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί και το Συγκρότημα της παραδοσιακής μουσικής με τον Γιάννη Βολίκα (τραγούδι), τη Βίκυ Τσελεκίδου (τραγούδι), τον Δημήτρη Μυλωνά (λαούτο), τον Μιχάλη Ισκά (βιολί), τον Κώστα Αργύρογλου (κλαρίνο) και τον  Σπύρο Τζιάτζιο (κρουστά).

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ψαράδες της περιοχής καθιέρωσαν αυτό το έθιμο που γίνεται την παραμονή της γιορτής της εκκλησίας της περιοχής (Αγ. Παρασκευή) για να έχουν καλές ψαριές. 

 

ΦΩΤΟ: Αρχείου / Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr