Κόλλια – Τσαρουχά: Να αναβαθμιστεί το ΥΜΑΘ

ymath

Το ΥΜΑΘ, πέρα από τον «ιστορικό» και «εθνικό» ρόλο του, μπορεί να παίξει έναν πιο ουσιαστικό και αναπτυξιακό ρόλο στα τεκταινόμενα της Β. Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής με αναβάθμιση της σημασίας της ως «πύλης» της Ν.Α. Ευρώπης, υπό προϋποθέσεις, υπογράμμισε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η τέως υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, στην εκπομπή «Δύο στις 12» και στους δημοσιογράφους Φάνη Γρηγοριάδη και Νίκο Γιώτη.

«Άλλες κυβερνήσεις και άλλοι πρωθυπουργοί το είχαν απαξιώσει εντελώς ή το είχαν καταργήσει» είπε αναφερόμενη στο παρελθόν η κ. Κόλλια – Τσαρουχά, ενώ για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σημείωσε ότι «ήταν θετικό ότι και ως υφυπουργείο λειτούργησε μέσα στα πλαίσια της νέας δομής της κυβέρνησης, τότε που ήταν κάτω από την ομπρέλα του υπερυπουργού, του κ. Βούτση και ευτυχώς κρατήθηκαν οι αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου».

«Θεωρώ ότι χρειάζεται (το ΥΜΑΘ), από αυτά που είδα, χρειάζεται πραγματικά, πέρα από το γεγονός ότι οι Βορειοελλαδίτες, οι Μακεδόνες και οι Θράκες το εκτιμούν, θέλουν να το έχουν δίπλα τους, μπορεί να αποκτήσει ένα πιο σοβαρό και ουσιαστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Β. Ελλάδος» είπε η πρώην υφυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα την αρνητική επίδραση που είχε ορισμένες φορές στο συντονισμό του έργου η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων από διάφορους φορείς για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στη Β. Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και συνέχισε:

«Θα μπορούσε π.χ. να έχει μια ισχυρή εποπτεία σε πάρα πολλά θέματα, τα οποία είναι κατακερματισμένα σε διάφορους αρμόδιους φορείς, που λόγω της διάσπασης των αρμοδιοτήτων λειτουργούν αποσπασματικά. Αυτό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί, εάν το υπουργείο με νομοθετική ρύθμιση και με εντολή πρωθυπουργού θα είχε αυτή την εποπτεία σε συγκεκριμένα θέματα».

Σε ερώτηση εάν πρέπει το ΥΜΑΘ να είναι υπουργείο, για να μπορέσει να γίνει αποδοτικότερο στη λειτουργία του, η κ. Κόλλια απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει, έστω και υπό την εποπτεία και τη φροντίδα ενός υπερυπουργείου και πρόσθεσε: «Να είναι υπουργείο, να έχει δυνατότητα νομοθετικών πρωτοβουλιών να εισηγείται σχέδια νόμου, να συμπληρωθούν οι υπάρχουσες αρμοδιότητες, να έχει τη φροντίδα του «Ιντερέγκ» να μπορεί προγραμματισμένα και συντονισμένα να κάνει έργα σε όλη τη μεθόριο από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο. Εάν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τα κονδύλια του επενδυτικού νόμου που αναλογούν στη Βόρεια Ελλάδα και ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία στο υπουργείο και εάν γίνουν δύο τρεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, από αυτά που μπόρεσα τουλάχιστον εγώ να καταλάβω αυτούς τους τελευταίους μήνες, πιστεύω ότι το ΥΜΑΘ δεν θα είναι ένα υπουργείο παρελάσεων μόνο και εκδηλώσεων».

Τέλος, η κ. Τσαρουχά σημείωσε ότι το είχε προτείνει με υπομνήματα στο παρελθόν στον κ. Τσίπρα και το έχει θέσει και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Καμμένο και πρόσθεσε:  «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά, ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Καμμένο, ειδικά ο κ. Τσίπρας δεν θα φοβηθεί να κρατήσει το ΥΜΑΘ και μάλιστα να το αναβαθμίσει».