Άμεσες και οριστικές λύσεις για το Μετρό ζητά το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 08 Οκτ 2015 - 15:40

Τελευταία Ενημέρωση: 16:04

tee-tkm

Έκκληση προς τον υπουργό Πολιτισμού να μην δεσμευτεί με άκαιρες αποφάσεις σε σχέση με τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, απευθύνει με ψήφισμά της η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ενώ παράλληλα καλεί τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «να δώσει άμεσα οριστικές λύσεις για τη σύμβαση της βασικής γραμμής του έργου υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωσή του».

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ διακηρύσσει ακόμη ότι η συνέχιση του έργου και η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του είναι στόχος άμεσης προτεραιότητας για την πόλη και σ’ αυτόν πρέπει να συντείνουν οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων μερών. Χαρακτηρίζει δε ως «πλαστό» το δίλημμα «σταθμός ή αρχαία», σημειώνοντας ότι «είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στην κοινά εκφρασμένη κατεύθυνση ‘και σταθμός και αρχαία'».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν της επαναφοράς στην επικαιρότητα, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, μιας παλιάς πρότασης για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου, «λίγους μήνες μετά την εκφρασθείσα συναίνεσή του στη μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού».

Κατά το ΤΕΕ/ΤΚΜ, η πρόταση αυτή ουσιαστικά αμφισβητεί ευθέως την αναγκαιότητα ύπαρξης του σταθμού Βενιζέλου, ενώ αποτελεί απλά και μόνο μια αρχιτεκτονική πρόταση ανάδειξης των αρχαιοτήτων, χωρίς να αποτελεί μελέτη που απαντά στο αίτημα «και σταθμός και αρχαία».

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για παραμονή των αρχαιοτήτων in situ, δηλαδή στον χώρο όπου βρέθηκαν, κάτι που αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει -σύμφωνα με πολλούς φορείς της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΕ/ΤΚΜ- στην κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ