Θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι του “Νόησις” την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη

noesis

Τετράωρη αποχή από τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Τετάρτη και ολοήμερη την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας “Νόησις”, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας απέναντι στο διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο του “Νόησις”.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν σήμερα ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, Αθανάσιος Κοντονικολάου, η εκπρόσωπος των εργαζομένων Μαρία Καρνέζου, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου “Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης” Μιχάλης Γκαβέζος και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που συμμετέχει στο Δ.Σ. του “Νόησις” καθώς ο δήμος παραχώρησε την έκταση στην οποία δημιουργήθηκε.

Όπως υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη, παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έγγραφη δέσμευση για την οικονομική επιχορήγηση του “Νόησις”, οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο φορέα δεν τηρήθηκαν, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Έτσι, ο φορέας, παρά το γεγονός ότι έχει καταφέρει παγκόσμια επίδοση σε ποσοστό αυτοχρηματοδότησης 77% και παρά το ότι άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και συνεργασίες, έρχεται κάθε μέρα πιο κοντά στην αναστολή λειτουργίας του. Επιπλέον οι 23 εργαζόμενοί του συνεχίζουν να εργάζονται παρά το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει τα όρια της οικονομικής τους ανοχής λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους.

“Το Νόησις γεννήθηκε το 1978 από μια μικρή ομάδα ιδιωτών της πόλης που μετουσίωσαν το όραμά τους και δημιούργησαν αρχικά το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Σήμερα όμως η πορεία προς την ανάπτυξη και την αριστεία έχει διακοπεί. Χωρίς οξυγόνο δεν αναπνέει. Χρειάζεται να βρεθεί μόνιμη λύση που θα του εξασφαλίσει βιωσιμότητα και προοπτική ανάπτυξης” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το “Νόησις” και επισημαίνεται ότι “η δημοσιοποίηση των θεμάτων του φορέα έχει μοναδικό στόχο και σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη που είναι ο απόλυτος και μοναδικός κριτής της αξίας, της ιστορίας, της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεισφοράς και του έργου του”.

Όπως υπογραμμίστηκε στην συνέντευξη Τύπου, στο εξής αναμένεται η άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας.