Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης σε δημόσιους χώρους

paralia-thessaloniki2

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ευπρεπισμού, προστασίας και συντήρησης του δημόσιου χώρου συνεχίζονται με μια σειρά από προγραμματισμένες παρεμβάσεις, όπως ο καθαρισμός graffiti, η φύλαξη της Νέας Παραλίας και η επισκευή φθορών σε επιλεγμένα σημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που ξεκίνησαν και έχουν ήδη αποδώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι:

  • Καθαρισμοί γραφιστικών επαλείψεων (graffiti) και προστασία με αντιγραφιστική επάλειψη (anti graffiti):

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Ι. Ιορδανίδης & ΣΙΑ Ο.Ε. «FINALIT HELLAS», δαπάνης 30.000€, με αντικείμενο τον καθαρισμό και την προστασία από graffiti, κτιρίων και υπαίθριων χώρων, σε επιφάνειες από μάρμαρο, πωρόλιθο, μέταλλο ή γυαλί. Οι εργασίες ξεκίνησαν από το Δημαρχείο της πόλης και επεκτάθηκαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στα αγάλματα των Αθ. Διάκου και Δ. Καρατάσσου, και σε μαρμάρινες επιφάνειες περιμετρικά του Λευκού Πύργου. Οι καθαρισμοί  θα επεκταθούν στο σύνολο της Νέας Παραλίας, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και αλλού. Η διαδικασία υλοποιείται μέσω της χημικής επεξεργασίας με υλικά που έχουν ουδέτερο PH ή με μικροψιγματοβολή, ενώ ακολουθεί αντιγραφιστική επάλειψη.

  • Φύλαξη της Νέας Παραλίας:

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 ο Δήμος προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία «PHOENIX F.S.», δαπάνης 27.777,58€, με αντικείμενο τη φύλαξη της Νέας Παραλίας κατά τις νυχτερινές ώρες, για χρονικό διάστημα έξι μηνών, με στόχο την ελαχιστοποίηση των βανδαλισμών και την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών. Στους όρους της σύμβασης περιλαμβάνονται πεζή και εποχούμενη περιπολία.

Ακόμη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δρομολογεί πρόσθετες πρωτοβουλίες που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, όπως:

  • Υπογραφή σύμβασης συντήρησης και επισκευής δημοτικών υπαίθριων χώρων:

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης του έργου «Συντήρηση και επισκευή Δημοτικών υπαίθριων χώρων, Δήμου Θεσσαλονίκης», προϋπολογισμού 922.200€, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συντήρηση της Νέας Παραλίας καθώς και στις Πλατείες Αριστοτέλους και Ναυαρίνου, με συντηρήσεις στα deck, στα παγκάκια, σε φθορές μαρμάρων και βαφών.

  • Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2016.

«Στόχος της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η αναβάθμιση του Δημόσιου χώρου με δράσεις, στην επίτευξη των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.