Χορευτική εκδήλωση για τη συγκέντρωση βοήθειας στους πρόσφυγες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μια εικόνα από την Ειδομένη ήταν αρκετή για να ευαισθητοποιήσει τους χορευτές τάνγκο της Θεσσαλονίκης για να ανοίξουν μια αγκαλιά για τους πρόσφυγες και να προχωρήσουν στη διοργάνωση μιας χορευτικής εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση βοήθειας.

Η εκδήλωση “Μια αγκαλιά για τους πρόσφυγες” θα πραγματοποιηθεί” την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης (7.00-11.30 μμ) , το πρόγραμμά της θα περιλαμβάνει δωρεάν μάθημα τάνγκο και σόου από καταξιωμένους και βραβευμένους χορευτές από την Ελλάδα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη με μόνη υποχρέωση των προσερχομένων να φέρουν έστω και ένα από τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι πρόσφυγες.
“Το περασμένο Σάββατοκύριακο ήμασταν στην Ειδομένη. Δε θα προσπαθήσω να σας περιγράψω την κατάσταση γιατί είναι αδύνατον. Τα πράγματα είναι πολύ παραπάνω από τραγικά. Σκεφτείτε μόνο ότι από τις 3 έως τις 6 το πρωί έφτασαν λεωφορεία με περίπου 3000 άτομα και για την παραλαβή -τακτοποίηση τους ήμασταν υπεύθυνοι εγώ, ο Στέλιος Σταμπουλίδης, η Χριστίνα Δατσέρη και άλλοι τέσσερις εθελοντές. Η βροχή- καταιγίδα ήταν ασταμάτητη και ο χώρος φυσικά δεν επαρκούσε, με αποτέλεσμα πάνω από 30 λεωφορεία να μένουν γεμάτα για ώρες έξω από το κέντρο υποδοχής. Κάποιοι μάλιστα από τους οδηγούς, παρά την καταιγίδα παρατούσαν τους ανθρώπους μέσα στα χωράφια” περιγράφει η εθελόντρια Δέσποινα Αμαραντίδου η οποία είναι δασκάλα τάνγκο και μετέχει στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

“Υπάρχει άμεση ανάγκη και αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί προς όλους με οποιονδήποτε τρόπο, χρειάζονται αδιάβροχα πολλά αδιάβροχα, τρόφιμα σε ατομικές συσκευασίες, σακουλάκια με ξηρούς καρπούς , μπάρες δημητριακών, μικρά νερά, είδη υγιεινής και καθαριότητας όπως σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, χαρτί υγείας, σερβιέτες πάνες και πούδρες για μωρά και φάρμακα αντιπυρετικά- αντιφλεγμονώδη, καραμέλες για λαιμό. Αλλά κυρίως υπάρχει άμεση η ανάγκη για εθελοντές” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθελοντής Στέλιος Σταμπουλίδης ο οποίος είναι επίσης δάσκαλος τάνγκο και ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η κοινότητα τάγνκο της Θεσσαλονίκης γενικά είναι ευαισθητοποιημένη και κατά το παρελθόν έχουν διοργανωθεί βραδιές χορού για ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

“Κατά το παρελθόν διοργανώσαμε βραδιές για τους ανθρώπους που πλήγηκαν από τις πλημμύρες στη Σερβία και τη Βοσνία και για την συγκέντρωση βιβλίων για τις βιβλιοθήκες που δημιουργούν δημοσιογράφοι σε απομακρυσμένες περιοχές. Τώρα,επειδή κάποιοι από τους χορευτές είναι εθελοντές και μας περιέγραψαν την κατάσταση των προσφύγων σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε αυτή τη βραδιά για να συγκεντρώσουμε βοήθεια, η οποία θα διατεθεί στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προωθηθεί στους πρόσφυγες . Εφόσον συγκεντρωθούν είδη που δεν μαζεύει ο δήμος θα διατεθούν σε άλλους φορείς. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε χορευτές αλλά σε όλους τους πολίτες και αν κάποιος θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στο τάνγκο θα υπάρχουν δάσκαλοι να τον βοηθήσουν” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης Παναγιώτης Σαχίδης.

Στην εκδήλωση έχουν προς το παρόν δηλώσει συμμετοχή οι καταξιωμένοι χορευτές από την Αθήνα οι Λουκάς Μπαλόκας-Γεωργία Προίσκου, από τη Θεσσαλονίκη οι Στέλιος Σταμπουλίδης- Δεσποινα Αμαραντίδου, Γιάννης Σαπατόρης – Νάντια Χρονίδου, Ηλίας Τσακίρης- Στεφανία Σαλβάνου και από τη Χρυσούπολη Καβάλας οι Θανάσης Τριανταφυλλίδης- Βούλα Αργυρίου.

Η μουσική επιμέλεια της βραδιάς θα είναι της Δέσποινας Ποτούρη.

Η βοήθεια που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης. Τα είδη που συγκεντρώνει ο δήμος είναι ξηρά τροφή (μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες, κρουασάν, μπισκότα, γάλα εβαπορέ, νερά), υλικά καθαριότητας / απολύμανσης (οινόπνευμα, χλωρίνες, γάντια μιας χρήσης, σακούλες απορριμμάτων, σαμπουάν, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαπούνια).

Ρούχα και φάρμακα που ενδέχεται να φέρουν οι πολίτες θα διατεθούν σε φορείς που συγκεντρώνουν αυτά τα είδη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για την εκδήλωση με τίτλο “Μια αγκαλιά για τους πρόσφυγες” Κυριακή 18 Οκτωβρίου στο facebook στο λινκ: https://www.facebook.com/events/721856447948966/730098997124711/