Πολυτέλεια το κολατσιό στο σχολείο για 1.577 μαθητές της Θεσσαλονίκης

mathites

Πολυτέλεια μοιάζει ακόμη και το κουλούρι στο διάλειμμα του σχολείου για εκατοντάδες μαθητές της Θεσσαλονίκης που προέρχονται από οικογένειες, οι οποίες έχουν χτυπηθεί βάναυσα από την οικονομική κρίση. Τις ανάγκες των μαθητών αυτών, που προέρχονται από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, θα καλύψει για ακόμη μία χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του.

Η παροχή του λεγόμενου δεκατιανού στους μαθητές που έχουν ανάγκη υποστήριξης θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς επίκειται η υπογραφή του συμφωνητικού με την εταιρεία που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης. “Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη λείψει από κανένα παιδί το κολατσιό στο σχολείο”, είναι το μήνυμα που στέλνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για δράσεις Παιδείας Ανέστη Τελίδη, φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης θα κληθεί να προσφέρει τη βοήθειά του σε συνολικά 1.577 μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα.

Ο αριθμός αυτός προέκυψε έπειτα από αναλυτική καταγραφή, την οποία επιχείρησε η διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων. “Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα που υλοποιεί πρόγραμμα για την παροχή κολατσιού από ίδιους πόρους”, επισήμανε ο κ. Τελίδης.

“Δυστυχώς”, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, “κάθε χρόνο οι ανάγκες αυξάνονται”. Πέρυσι ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε καλύψει τις ανάγκες 1.480 μαθητών και πρόπερσι περίπου 1.400. Την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε το πρόγραμμα, το 2011, η παροχή αυτή αφορούσε περίπου εξακόσιους μαθητές, ενώ τη δεύτερη χρονιά ο αριθμός αυξήθηκε στους 1.000.

Λόγω των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κάλεσε τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν για την τρέχουσα διδακτική χρονιά σε έναν διευρυμένο διαγωνισμό με υψηλότερο προϋπολογισμό σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, ζήτησε όλες οι σχετικές διαδικασίες να κινηθούν μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μην υπάρξουν άσκοπες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της δράσης.

Το πρόγραμμα της παροχής του δεκατιανού, όπως τόνισε η Καλυψώ Γούλα, εξελίσσεται με απόλυτη διακριτικότητα, αφού πρωτεύων στόχος είναι η προστασία των ίδιων των παιδιών. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής ο δήμος Θεσσαλονίκης φροντίζει να προσφέρει σε καθημερινή βάση στους μαθητές που εκτιμήθηκε ότι χρήζουν βοήθειας, είτε ένα σάντουιτς είτε μία τυρόπιτα.

Διαδίκτυο: Ξεκινά η λειτουργία οινωνικού φροντιστηρίου

Στη λειτουργία διαδικτυακού κοινωνικού φροντιστηρίου πρόκειται να προχωρήσει για ακόμη μία χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά το πράσινο φως που άναψε στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο. Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Παιδείας, απευθύνεται σε μαθητές που προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς και από οικογένειες ανέργων ή πολυτέκνων.

Σύμφωνα με τον Ανέστη Τελίδη, πέρυσι το αντίστοιχο πρόγραμμα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας μέσω του διαδικτυακού κοινωνικού φροντιστηρίου είχαν παρακολουθήσει διακόσιοι πενήντα μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται από το τμήμα προγραμμάτων και διά βίου μάθησης της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης με χορηγία της εταιρείας “ΑΡΝΟΣ ΕΠΕ”.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, το online φροντιστήριο προσφέρει δωρεάν διδασκαλία σε βίντεο τα παρακάτω:

1. Φροντιστηριακό e-μάθημα γυμνασίου: Περιλαμβάνει με έναν κωδικό χρήσης διδασκαλία για όλες τις τάξεις του γυμνασίου 9.000 μαθημάτων σε βίντεο (θεωρία, μεθοδολογία, λυμένες ασκήσεις), τεστ αξιολόγησης και διαγωνίσματα online, καθώς και λύσεις των ασκήσεων σε όλα τα μαθήματα των σχολικών βιβλίων.
2. Φροντιστηριακό e-μάθημα λυκείου: Περιλαμβάνει με έναν κωδικό χρήσης διδασκαλία για όλες τις τάξεις του λυκείου 10.000 μαθημάτων σε βίντεο (θεωρία, μεθοδολογία, λυμένες ασκήσεις), τεστ αξιολόγησης και διαγωνίσματα online, λύσεις θεμάτων εξετάσεων και πανελλαδικών, καθώς και λύσεις της τράπεζας θεμάτων της α’ λυκείου.
3. Γνωστοποίηση δωρεάν πρόσβασης στο πρόγραμμα e-δημοτικό οικουμενικό σχολείο “Αθηνά”: Το e-δημοτικό οικουμενικό σχολείο “Αθηνά” παρέχεται εντελώς δωρεάν σε κάθε χρήστη της ιστοσελίδας της χορηγού εταιρείας (www.arnos.gr) και περιλαμβάνει διδασκαλία πλέον των 10.000 μαθημάτων στις δραστηριότητες, στις εργασίες και σε όλες τις ασκήσεις των σχολικών βιβλίων.
4. Πρόσβαση στα προγράμματα από τις δημοτικές βιβλιοθήκες: Το πρόγραμμα του διαδικτυακού κοινωνικού φροντιστηρίου θα είναι διαθέσιμο και σε όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκες, ώστε να διευκολυνθούν οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ από το σπίτι τους. Επίσης, στην κεντρική βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης θα δοθούν κωδικοί πρόσβασης για εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών παροχών που απευθύνεται σε φοιτητές.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία