Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

bibliothiki-xarilaou

Λέσχες ανάγνωσης, εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προβολή ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Νοεμβρίου 2015 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα).

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε ενηλίκους και εφήβους. Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση. Δηλώσεις θα γίνονται δεκτές στη βιβλιοθήκη από αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, με τη φυσική παρουσία των ενδιαφερόμενων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενηλίκους και σε εφήβους και διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη 5 & 19 Νοεμβρίου 2015, 6.30 το απόγευμα
“Μέθοδος Buteyko, ασκήσεις αναπνοής”
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την εξειδικευμένη σύμβουλο στη μέθοδο αναπνοής «Buteyko», Έλενα Παπαϊωάννου.
Η μέθοδος «Buteyko» βασίζεται στη φυσιολογία και περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής. Η εφαρμογή της μεθόδου στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο συναντήσεις με την εξής θεματολογία:
Η σημασία της αναπνοής στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού
Ασκήσεις αναπνοής για stress και αναπνευστικά προβλήματα
Αναπνοή – Διατροφή – Άσκηση
Με προεγγραφή έως 35 άτομα

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015, 7.30 το απόγευμα
“Διαφορετικότητα και σύνδρομο Άσπεργκερ”
Επιμορφωτική συνάντηση για τη διαφορετικότητα, το σύνδρομο Άσπεργκερ και το σχολικό εκφοβισμό με αφορμή το βιβλίο Κόλιν Φίσερ
Ο Κόλιν Φίσερ λύνει μυστήρια και μας ξεναγεί στον τρόπο που σκέφτεται ένα παιδί με σύνδρομο Άσπεργκερ, πώς κατανοεί τον κόσμο, τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τις δυσκολίες του αλλά και πώς θα ήθελε να του συμπεριφέρονται οι άλλοι. Τα παιδιά και οι έφηβοι με σύνδρομο Άσπεργκερ λόγω του υψηλού βαθμού λειτουργικότητας και της «αφέλειάς» τους, συχνά εμφανίζονται ως εκκεντρικοί ή παράξενοι και μπορούν εύκολα να γίνουν θύματα πειραγμάτων και επιθετικών συμπεριφορών. Η ζωή στο σχολείο μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για τα παιδιά που φαίνονται ιδιόρρυθμα και εκκεντρικά λόγω της κοινωνικής τους αδεξιότητας, των δυσκολιών στην επικοινωνία και στην προσαρμοστικότητα αλλά και των ειδικών ταλέντων τους.
Με την Έλλη Γιαννοπούλου Ψυχολόγο, Α. Επιστημονική Συνεργάτης 3ης Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Με προεγγραφή έως 35 άτομα

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015, 8.30 το απόγευμα
“Οι ποιητές της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ο αιώνα ως τις μέρες μας”.
Κύκλος εκδηλώσεων για μια αρχική γνωριμία με τους ποιητές της Θεσσαλονίκης.
Οι εκδηλώσεις με ομιλητή τον ποιητή και πεζογράφο Τόλη Νικηφόρου και συντονίστρια τη χημικό Αγγελική Φατίση θα περιλαμβάνουν μια σύντομη παρουσίαση των κυριότερων εκπροσώπων της κάθε ποιητικής γενιάς με ανάγνωση ποιημάτων τους από τον ομιλητή, τους ηθοποιούς Ιωάννα Λιούτσια και Τάσο Παπαναστασίου και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Παππά.
1η εκδήλωση : Η γενιά του “30
2η εκδήλωση :1η Μεταπολεμική γενιά «Γενιά της ήττας»
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, 8.30 το απόγευμα
Η διάρκεια των εκδηλώσεων θα κυμαίνεται από μία έως μιάμιση ώρα μαζί με τα μουσικά διαλείμματα. Θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, 8.30 το απόγευμα
“Σ’ αγαπώ – Ελογοκρίθη, η αλήθεια του ποιητή Τόλη Νικηφόρου”
Προβολή του Ντοκιμαντέρ του φιλολόγου – σκηνοθέτη Φώτη Συμεωνίδη «Σ’ αγαπώ – Ελογοκρίθη, η αλήθεια του ποιητή Τόλη Νικηφόρου» με μουσική του συνθέτη Κανάρη Κεραμάρη. Το Ντοκιμαντέρ διαρκεί 58΄λεπτά και έχει προβληθεί με επιτυχία στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο και έκτοτε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, στη Ξάνθη και αλλού. Παρόντες στην προβολή θα είναι ο Φώτης Συμεωνίδης, ο Κανάρης Κεραμάρης και ο Τόλης Νικηφόρου και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις στο τέλος της προβολής.
Είσοδος είναι ελεύθερη.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, 6.00 το απόγευμα
Σεμινάριο με θέμα: «Τι είναι η Ρεφλεξολογία;»
Υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας».
Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της ρεφλεξολογίας, στην ενδυνάμωση και βελτίωση των λειτουργιών του οργανισμού;
Ποια είναι η φιλοσοφία, η μεθοδολογία και η τεχνική της πανάρχαιας αυτής θεραπευτικής τέχνης και ποιος ο ρόλος των αντανακλαστικών σημείων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το σώμα και κυρίως στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά, και στο πρόσωπο, στην βελτίωση της λειτουργικότητας του οργανισμού και στην εξισορρόπηση των λειτουργιών του;
Μπορεί η ρεφλεξολογία να ενισχύσει την ικανότητα αυτοίασης που κάθε οργανισμός διαθέτει;
Μπορεί ο καθένας από μας με απλές καθημερινές τεχνικές να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση;
Εισηγητής: Πάρης Βασιλειάδης, πτυχιούχος Ρεφλεξολογίας.
Με προεγγραφή έως 35 άτομα

Με επιτυχία συνεχίζονται οι δύο Λέσχες Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Χαριλάου.
Την Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας συντονίζει η φιλόλογος Αγγελική Φατίση και πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο συγγραφέας.
Την Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικού Μυθηστορήματος συντονίζει ο Τόλης Νικηφόρου και πραγματοποιείται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα.
Στόχος της Λέσχης είναι η ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και
τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό.
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 θα διαβάσουμε, θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε το βιβλίο της PetersEllis «Το πανηγύρι του Αγίου Πέτρου»

Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση, αλλά απαιτείται προεγγραφή μόνο με την φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.
Έναρξη εγγραφών από 23/10/2015