Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε πάλι τις πύλες του

makedoniko-mouseio-sugxronis-texnis

Από το βράδυ της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) είναι  ξανά ανοιχτό, παρουσιάζοντας στο κοινό αντιπροσωπευτικό δείγμα της μόνιμης συλλογής του  μαζί  με τα 47 έργα της δωρεάς του Αλέξανδρου Ιόλα.

Το πρώτο Μουσείο σύγχρονης τέχνης στη χώρα, το Μουσείο που ουσιαστικά σύστησε τη σύγχρονη τέχνη στους Έλληνες πολίτες, ήταν το τελευταίο τετράμηνο κλειστό λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το διοικητικό συμβούλιό του αποφάσισε, τον περασμένο Ιούνιο, να απολύσει τους εργαζόμενους και να τους αποζημιώσει κανονικά.

Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την αναστολή της λειτουργίας του, το ΜΜΣΤ επανήλθε στην ενεργό δράση – από χθες το βράδυ – με την επανέκθεση αντιπροσωπευτικών έργων της μόνιμης συλλογής του, η οποία θα διαρκέσει ως τα μέσα Δεκεμβρίου.  Στις εντυπωσιακές αίθουσες εκθέσεων του ΜΜΣΤ προγραμματίζεται να μετακομίσουν από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) στη μονή Λαζαριστών αντιπροσωπευτικά έργα Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών της περίφημης Συλλογής Κωστάκη.

Το σύνολο των έργων της συλλογής (1270 έργα) δεν έχει εκτεθεί στη Μονή Λαζαριστών, όπου φυλάσσεται από την έλευσή της στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Οκτωβρίου του 1998, παρά μόνο μεμονωμένα και αποσπασματικά (σε θεματικές εκθέσεις).

Η έκθεση έργων των Ρώσων πρωτοπόρων ζωγράφων (συλλογή Κωστάκη) θα φιλοξενηθεί στο ΜΜΣΤ την περίοδο των εορτών (από τα μέσα Δεκεμβρίου ως και τα μέσα Μαρτίου), ενώ προγραμματίζεται να ακολουθήσει η έκθεση με τα έργα των 18 καλλιτεχνών αρμενικής καταγωγής.

Επίσης, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται, για τα τέλη του 2016, μεγάλη έκθεση στις εγκαταστάσεις του ΜΜΣΤ για την εικαστική παραγωγή της πόλης (και της χώρας) στην εποχή της γερμανικής κατοχής, του Εμφυλίου, αλλά και του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος (σε συνεργασία και με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης).