Oλοκληρώθηκε η ημερίδα «Η Επιχειρηματικότητα στο δήμο Παύλου Μελά»

dimos-pavlou-mela-epixeirimatikotita

Με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και με την παρουσία δεκάδων απλών πολιτών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα «Η Επιχειρηματικότητα στο Δήμο Παύλου Μελά», την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, στο χώρο της Υπόγειας Διάβασης στην οδό Λαγκαδά. Η ημερίδα και ανοιχτή συζήτηση ήταν μια συνδιοργάνωση του Δήμου Παύλου Μελά, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την επιστημονική υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Στόχος της ήταν να αναπτυχθεί μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του Δήμου και των επαγγελματιών της περιοχής και μέσω αυτής της σχέσης να τεθούν ζητήματα που αφορούν την τόνωση και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τα πρώτα ποσοτικά αποτελέσματα και τα πρώτα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας που πραγματοποίησε ο Δήμος Παύλου Μελά και αφορούσε τους επιχειρηματίες. Πιο συγκεκριμένα, όλο το προηγούμενο διάστημα, στελέχη του Δήμου επισκέφθηκαν τους επαγγελματίες και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων και κατέγραψαν σε ειδικό έντυπο το σχετικό πληροφοριακό υλικό. Παράλληλα δόθηκε ερωτηματολόγιο για να το συμπληρώσουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να καταγράψουν τις απόψεις τους για την υφιστάμενη κατάσταση και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται

Το σύνολο των απόψεων και των προτάσεων που καταγράφηκαν, θα αποτελέσουν αξιόπιστα στοιχεία για τη δημιουργία μιας πρώτης βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει στην ταξινόμηση και στη χάραξη των προτεραιοτήτων του προγραμματισμού του Δήμου.

Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο κ. Θεοφάνης Παπάς, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος συνεχάρη το Δήμο για την πρωτοβουλία του. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε περιληπτικά στα χρηματοδοτικά προγράμματα και στο νέο ΕΣΠΑ καθώς και στο ρόλο που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να βοηθιούνται άμεσα οι τοπικοί επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι και οι αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην τόνωση της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, έκανε μια πρώτη παρουσίαση  της έρευνας που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Δήμου και αναφέρθηκε στους στόχους της Διοίκησης: «Ως Δήμος Παύλου Μελά, προσπαθούμε καθημερινά να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των επιχειρηματιών, να εντοπίσουμε τα όποια προβλήματα τους και να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους στήριξης, που θα οδηγήσουν στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αρνητικών δεικτών θα πρέπει να βασιστεί σε μια συμφωνία τριών αξόνων: Κεντρική Εξουσία – Τοπική Αυτοδιοίκηση – Επιχειρηματίες, όπου το κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα έχει τις ευθύνες και το ρόλο που του αναλογεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δεμουρτζίδης  και συνέχισε λέγοντας: «Σκεπτόμενοι τα παραπάνω, πραγματοποιήσαμε πρωτογενή έρευνα καταγραφής των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής, με σκοπό την ενίσχυση, την ενθάρρυνση και την προστασία της επιχειρηματικότητας. Τα συμπεράσματα από την έρευνα θα τεθούν στην υπηρεσία ειδικών συμβούλων κι επιστημόνων (ορισμένους έχουμε και την τιμή να τους φιλοξενούμε σήμερα εδώ), ώστε να εξαχθούν ασφαλή επιστημονικά δεδομένα και πάνω απ’ όλα χειροπιαστές ενδείξεις. Πάνω σε αυτά θα ιεραρχηθούν και οι προτεραιότητες και οι κατευθύνσεις του Δήμου με σκοπό να παρασχεθεί εκ μέρους μας οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο  κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Ο κ. Κυρίζογλου στο χαιρετισμό του στάθηκε στον όμορφο χώρο που φιλοξένησε την εκδήλωση τονίζοντας ότι είναι μοντέρνος, λειτουργικός και πρωτίστως ιδιαίτερα φιλικός και ζεστός προς το κοινό. Παράλληλα, μίλησε για τις περιορισμένες δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και του περιορισμένου ρόλου τους στην ανάκαμψη του γενικότερου αρνητικού οικονομικού κλίματος. «Είναι άμεση ανάγκη η γενικότερη κυβερνητική πολιτική να αλλάξει. Ο Δήμος μπορεί να διαμορφώσει ένα κλίμα αγοράς, αλλά δεν μπορεί να αυξήσει την καταναλωτική δύναμη του πολίτη αν δεν αλλάξει η δυσβάσταχτη εικόνα που παρουσιάζει η χώρα την εποχή των μνημονίων», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Παντελής Νιγδέλης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δήμου για την καταγραφή των ζητημάτων που απασχολούν τους επιχειρηματίες. Παράλληλα μαζί με την κ. Αναστασία Κυριακίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας, Κοινωνικών και Προνοιακών Θεμάτων έκαναν μια σύντομη παρουσίαση του έργου των Κοινωνικών Υπηρεσιών ειδικά γύρω από το κομμάτι που επιχειρηματικότητα και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συσχετίζονται.

Τη βασική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Ποσειδώνος, Επιστημονικός Σύμβουλος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι η νεανική επιχειρηματικότητα, καθώς και το ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 80% των ερωτηθέντων, το κοινό των επιχειρηματιών δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνεργασία του με τις υπηρεσίες του Δήμου. Ωστόσο αναφέρθηκαν και τα προβλήματα που υπάρχουν τα οποία κυρίως εντοπίζονται σε θέματα καθημερινότητας και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας φαίνεται να είναι τα βασικά προβλήματα που τους απασχολούν.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα της βραδιάς, ο κ. Γιώργος Καϊσμαρίδης, Senior Manager, Public Sector & Development Programs της ICAP Advisory A.E ανέλυσε τον τρόπο δράσης και τις προτεραιότητες του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων το οποίο παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και αξιόπιστη πληροφόρηση σε επιχειρήσεις και υποστηρίζει το Δήμο Αθηναίων στη χάραξη στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα.

Την παρουσίαση της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία στο Δήμο Θεσσαλονίκης έκανε ο κ. Πέτρος Λεκάκης, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για το πρόγραμμα Storm Clouds και την πλατφόρμα του Ψηφιακού Εμπορικού Κέντρου.

Στην επόμενη ενότητα παρουσιάστηκε στο κοινό ο νέος σχετικά θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης από την κ. Ζαχαρούλα Βαρβέλη, (Συμπαραστάτης Δήμου Παύλου Μελά) και τον κ. Χρήστο Ποθουλάκη (Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος). Και οι δύο μίλησαν για τις βασικές αρμοδιότητες του θεσμού καθώς και για περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι πολίτες και οι επιχειρήσεις όταν έρχονται σε επαφή με τους δήμους.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισαν οι κυρίες Γεωργία Γκαγκάνα και Αναστασία Χατζηγιάννη, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης – Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών πόρων, οι οποίες στην παρουσίασή τους μίλησαν στο κοινό τόσο για τη Διεύθυνση τους όσο και για το επερχόμενο ΕΣΠΑ και τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινείται.

Στη συμπεράσματα της βραδιάς αναφέρθηκε ξανά η δημιουργία σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκ μέρους του Δήμου, στην οποία θα βρίσκονται όλοι οι επιχειρηματίες του Δήμου Παύλου Μελά με όλα τα στοιχεία τους. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα λειτουργεί ως πλήρης επιχειρηματικός οδηγός και θα ακολουθεί όλα τα σύγχρονα και μοντέρνα πρότυπα του διαδικτύου.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά και των Τοπικών Συμβουλίων των τριών Δημοτικών Τοπικών Ενοτήτων, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Ωραιοκάστρου, ο κ. Γιάννης Αναστασάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ και ο κ. Λάζαρος Κωνσταντινίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών

Στα αξιοσημείωτα της υπέροχης βραδιάς ήταν ο χώρος που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ο οποίος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες. Η Υπόγεια Διάβαση της οδού Λαγκαδά είναι άλλο ένα έργο που παραδίδεται χωρίς τυμπανοκρουσίες στο κοινό, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας καθώς βρίσκεται σε ένα από το πιο κεντρικά σημεία του Δήμου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε το μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά «West Side Ensemble» με θέματα της jazz μουσικής σκηνής.