Το ΚΘΒΕ και πάλι μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στη γενική συνέλευση της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (ΕΘΕ), που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στη Βιέννη και φιλοξενήθηκε από το Volkstheater, συμμετείχε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος () εκπροσωπούμενο από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Γιάννη Αναστασάκη, και την υπεύθυνη διεθνών σχέσεων, Αμαλία Κοντογιάννη.

Το ΚΘΒΕ είχε αποβληθεί από την ΕΘΕ κατά τη διάρκεια του 2015, λόγω της αδυναμίας καταβολής της ετήσιας συνδρομής του. Ωστόσο, και ενώ θα έπρεπε να περιμένει μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση, τον Μάιο του 2016, για να υποβάλει εκ νέου αίτημα, πέτυχε την ψήφιση της υποψηφιότητάς του ήδη από τώρα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης υπερψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των Θεάτρων της Ευρώπης η υποψηφιότητα του ΚΘΒΕ, ως μέλους της Ένωσης. Η υποψηφιότητα υποστηρίχθηκε τόσο από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ένωσης, Ίλαν Ρόνεν (θέατρο Χαμπίμα, Ισραήλ) όσο και από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Μίκαλ Ντότσεκαλ (Εθνικό Θέατρο Πράγας, Τσεχία).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιάννης Αναστασάκης συμμετείχε σε συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «το προσφυγικό ρεύμα στην Ευρώπη και η δεξιά λαϊκιστική/εθνικιστική πολιτική» με συμμετέχοντες τους διεθνούς φήμης πολιτικούς επιστήμονες Σαντάλ Μουφ και Αντόν Πέλινκα, τον διευθυντή του Μουσείου της Βιέννης, Μάττι Μπουντσλ, το μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας της Αυστρίας Ντανιέλα Πίχλερ και τον θεατρικό συγγραφέα Ιμπραήμ Αμίρ και παρακολούθησε παραστάσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Σερβικός Νοέμβριος», που υλοποιεί το Volkstheater στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο – μέλος της ΕΘΕ.

Ταυτόχρονα, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά και να κάνει επαφές με διευθυντές αλλά και καλλιτεχνικούς συνεργάτες θεάτρων από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, με στόχο τη διασφάλιση συνεργασιών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Πηγή: Ναυτεμπορική