Το ΚΚΕ κατηγορεί τον Γιάννη Μπουτάρη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Για προσπάθεια “φίμωσης” του ΚΚΕ, “ποινικοποίησης” της πολιτικής του δράσης και “περιορισμού” της ελεύθερης έκφρασης καταγγέλλει τον Γιάννη Μπουτάρη και τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Αφορμή γι’ αυτή την καταγγελία είναι τα περισσότερα από δέκα πρόστιμα (συνολικού ύψους 10.000 ευρώ) που επιβλήθηκαν από τον Δήμο σε βάρος του ΚΚΕ και αφορούν αφισοκολλήσεις για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, συγκεντρώσεις του κόμματος με ομιλητή τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, αφιέρωμα στον Μπρεχτ και άλλες εκδηλώσεις. Επίσης η διοίκηση του Δήμου κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για “παράνομη αφισοκόλληση”, που ενδεχομένως οδηγήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων.
“Το ΚΚΕ δεν έκανε πίσω ούτε όταν μέλη και στελέχη του καταδικάζονταν σε θάνατο και εκτελούνταν γιατί διέδιδαν τις ιδέες τους. Γι’ αυτό όσα πρόστιμα και να βάζει ο κύριος Μπουτάρης, όσες μηνύσεις και να καταθέτει, ποινικοποιώντας την πολιτική δράση, δεν πρόκειται να συμμορφωθούμε προς τα υποδείξεις” τόνισε ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Ζήσης Λυμπερίδης, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου.
Στις 17 Δεκεμβρίου θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο η πρώτη αίτηση ακύρωσης προστίμων ύψους 3.500 ευρώ, που κατέθεσε το ΚΚΕ, και ο κ. Λυμπερίδης είπε ότι το κόμμα απαιτεί την άμεση απόσυρση της αναφοράς στον εισαγγελέα. Καθώς και την ανάκληση-ακύρωση όλων των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιβολή προστίμων. Παράλληλα χαρακτήρισε “προσχηματική” την επιχειρηματολογία του κ. Μπουτάρη “περί καθαριότητας και νομιμότητας”.
Η “ταξική συνείδηση του καπιταλιστή” είναι το κίνητρο γι’ αυτή τη συμπεριφορά του κ. Μπουτάρη, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Δελής και πρόσθεσε: “Για ποια καθαριότητα μιλάει ο δήμαρχος; Δεν βλέπει ότι είναι βρώμικη η πόλη;”.
Με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κριθεί ότι τα πρόστιμα για παράνομη αφισοκόλληση αφορούν εμπορικές και επιχειρηματικές εκδηλώσεις και όχι δράσεις κομμάτων και κοινωνικών φορέων, σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Είπε, ακόμα, ότι ο νόμος υποχρεώνει τους Δήμους να διαθέτουν ειδικά ταμπλό για αφισοκόλληση από κόμματα και κοινωνικούς φορείς και θεωρείται παράβαση του νόμου η μη ύπαρξή τους.