Ημερίδα και εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης του ΔΙΚΑΜ στο ΑΠΘ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Ο Αριστοτέλης ως θεμελιωτής του σύγχρονου επιστημονικού ρεαλισμού» είναι ο τίτλος της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10.30, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ, και διοργανώνεται από το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ.
Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου «Όψεις και Προοπτικές του ρεαλισμού στη φιλοσοφία της επιστήμης και των μαθηματικών», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «ΘΑΛΗΣ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Είχε διάρκεια 48 μηνών (Σεπτέμβριος 2011 – Νοέμβριος 2015) και απασχόλησε ερευνητές υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, νέους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Συνεργάσθηκαν τρεις ερευνητικές ομάδες από τα εξής πανεπιστήμια: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο ήταν και το ίδρυμα που συντόνισε αυτή την τετραετή ερευνητική προσπάθεια με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Στάθη Ψύλλο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επιστημονικώς υπεύθυνη την Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή, Αριστείδη Αραγεώργη.

Το θέμα της 2ης Ερευνητικής Ομάδας του Α.Π.Θ. ήταν «Η ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ», με στόχο τη μελέτη και προβολή της βαθιάς εννοιολογικής συγγένειας που συνδέει την Αριστοτελική φιλοσοφία της φύσης με τη σύγχρονη επιστήμη και επιστημονική σκέψη, προκειμένου να αντληθούν επιχειρήματα για μια Νέο-Αριστοτελική εκδοχή του επιστημονικού ρεαλισμού. Προς επίτευξη αυτού του σκοπού, επιχειρήθηκε μία διεπιστημονική προσέγγιση του Αριστοτελικού έργου σε στενή σχέση με σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες.

Η καινοτομία έγκειται στην προέκταση των κεντρικών πυλώνων της έρευνας σε ποικίλους τομείς της σύγχρονης επιστήμης, η οποία οδηγεί, μέσα από μία νέα ανάγνωση του Αριστοτελικού έργου, στην ανατροπή της παραδοσιακής αντίληψης για την αποτυχία του Αριστοτέλη στον τομέα της φιλοσοφίας της φύσης, αλλά και στην άντληση επιχειρημάτων για την ενίσχυση του ρεύματος του επιστημονικού ρεαλισμού στον χώρο της φιλοσοφίας της επιστήμης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου, τηλ. +30-6974436659

_____________________________________________________________

Εκδήλωση στρογγυλής τράπεζας, με θέμα «Η έννοια της Πολυπλοκότητας στους χώρους της Φιλοσοφίας, της Βιολογίας και της Αστρονομίας», διοργανώνει το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ σε συνεργασία με την «Ένωση Υποτρόφων Προγράμματος Fulbright-Τμήμα Βορείου Ελλάδος».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19:15, στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ομιλητές θα είναι οι:

-Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Université libre de Bruxelles, Μέλος της Académie Royale de Belgique και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

-Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ.

-Ιωάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Αστροφυσικής ΑΠΘ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ. και της «Ένωσης Υποτρόφων Προγράμματος Fulbright-Τμήμα Βορείου Ελλάδος», Ομ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά με χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Χορωδία Δωματίου «Έκφραση», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Χουλιάρα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου, τηλ. +30-6974436659