Φώφη Γεννηματά: “Το ανθρώπινο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης βρίσκεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών”

 

kdapmea-genimmata 14.12.2015-16Την ανάγκη στήριξης των δήμων από την Πολιτεία «οργανωμένα, συγκροτημένα και με σχέδιο», ώστε να ασκήσουν δυναμική κοινωνική πολιτική, όπως άλλωστε το έχουν αποδείξει, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από τις Συκιές, η οποία επισκέφθηκε σήμερα το δήμο Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Θεσσαλονίκη.

Η κα.Γεννηματά βρέθηκε το μεσημέρι στο ΚΔΑΠμεΑ Συκεών (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία), όπου συναντήθηκε με τους νέους που φιλοξενούνται σε αυτό, συνομίλησε μαζί τους, όπως επίσης και με τους γονείς τους, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία των προγραμμάτων που υλοποιεί ο δήμος, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης. Να σημειωθεί ότι ο χώρος αυτός είναι γνώριμος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς είναι αυτή που τον εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2010 ως υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας.

Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Βουλγαρίδης, αντιδήμαρχοι, οι διοικήσεις των νομικών προσώπων του δήμου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Ιδιαίτερα ζεστό, όμως, ήταν το «καλωσόρισμα» από τους νέους που φιλοξενούνται στο ΚΔΑΠμεΑ Συκεών, με τον Ευθύμη να δωρίζει στην κα.Γεννηματά μια εικόνα της Αγίας Φωτεινής και τη Σόνια ένα σύνολο με κατασκευές των νέων, ενώ χορωδία του ΚΑΠΗ έψαλλε τα κάλαντα.

«Νιώθω πραγματικά πολύ συγκινημένη και υπερήφανη που ξαναβρίσκομαι εδώ πέντε χρόνια μετά από τα εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία. Εδώ στο δήμο Νεάπολης-Συκεών βρίσκει το ανθρώπινο πρόσωπό της η Αυτοδιοίκηση. Εκπροσωπεί την κοινωνική πολιτική στον πρώτο βαθμό», δήλωσε η κα. Γεννηματά. Όπως τόνισε, «η Αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης και απέδειξε ότι μπορεί να αντέξει, μπορεί να στηρίξει αυτούς που έχουν ανάγκη, όπως ακριβώς κάνει ο Σίμος Δανιηλίδης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών όλα αυτά τα χρόνια».

«Η Ελλάδα που μας αξίζει…»

«Ο δήμαρχος δεν είναι μόνο ευαίσθητος, είναι ένας άνθρωπος με άποψη, με σχέδιο, αποτελεσματικός, που δίνει λύσεις στο δήμο του και ανοίγει δρόμους για την Αυτοδιοίκηση. Αυτό το κέντρο μπορεί να καταρτίσει, μπορεί να ενσωματώσει κοινωνικά τα παιδιά με αναπηρία και μπορεί να τα βοηθήσει και στην αυτόνομη διαβίωση. Αυτός είναι ο δρόμος, αυτές είναι οι αρχές μας, αυτές είναι οι αξίες, που υπηρετούμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αυτό είναι το κοινωνικό, το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής. Και θέλω να δώσω συγχαρητήρια, στο Σίμο προσωπικά, σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εδώ. Αυτή είναι η Ελλάδα που μας αξίζει», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενη στους νέους με αναπηρία και τους γονείς τους, η κα. Γεννηματά στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δήμοι. «Αποδείχθηκε περίτρανα στα χρόνια της κρίσης ότι οι δήμοι είναι αυτοί που μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικογένεια και να ασκήσουν κοινωνική πολιτική. Και για αυτό πρέπει να στηριχθούν κι άλλο, και όχι να αφυδατωθούν, γιατί δεν ελέγχονται από τους κυβερνώντες. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις γιατί δοκιμάστηκαν και απέδειξαν ότι μπορούν», σημείωσε.

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, υπογράμμισε την ανάγκη να περάσει στους δήμους η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να τολμήσουμε ώστε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να ανήκει πια αποκλειστικά στην ευθύνη των δήμων, μαζί με τους πόρους που χρειάζεται για να ασκηθεί».

Σχετικά με το πρόγραμμα των διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης, ανέφερε ότι «οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, αυτόνομης και ημιαυτόνομης, είναι το μέλλον, είναι η προοπτική. Επομένως η Πολιτεία δεν μπορεί να γυρίζει τα μάτια αλλού. Πρέπει να είναι παρούσα. Και πρέπει να είναι παρούσα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειές της οργανωμένα, συγκροτημένα και με σχέδιο».

«Μεγάλα και θετικά αποτελέσματα…»

Μιλώντας για την υποδομή που εγκαινίασε πριν περίπου 5,5 χρόνια, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν έχει αξία μόνο να εγκαινιάζεις ή να σχεδιάζεις μια πολιτική, αλλά αξία έχει να τη βλέπεις στο πέρασμα των χρόνων να αποδίδει, να δίνει ευκαιρίες, να δίνει χαρά, να δίνει χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων. Να βλέπεις αυτά τα παιδιά να ζουν καθημερινά όσο πιο φυσιολογικά και ενσωματωμένα μέσα στην τοπική κοινωνία γίνεται».

«Αυτή είναι η ικανοποίηση από την πολιτική. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, ιδιαίτερα σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια που οι πολιτικοί και η πολιτική έχουν απαξιωθεί και υπάρχει τόσο μεγάλη αμφισβήτηση στο πρόσωπό μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Και ειλικρινά μπορώ σήμερα να πω ότι νιώθω μια μικρή υπερηφάνεια που μαζί με τον Σίμο καταφέραμε να δώσουμε πνοή, να δώσουμε οξυγόνο και ζωντάνια σ’ αυτήν την πρωτοβουλία σε μια τοπική κοινωνία, σε μια γειτονιά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Σίμος Δανιηλίδης, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την επίσκεψή της στο δήμο μας και το ΚΔΑΠμεΑ Συκεών για μια ακόμη φορά, ζήτησε την υποστήριξή της για τη στήριξη και διεύρυνση των ευαίσθητων κοινωνικών δομών και προγραμμάτων.

«Στο δήμο μας έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο κοινωνικό μέτωπο, και συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα για μεγαλύτερους στόχους, όπως είναι η αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία», ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κατά την προσφώνηση της Φώφης Γεννηματά, κάνοντας μια αναλυτική παρουσίαση των δομών και των προγραμμάτων που υλοποιούνται.

«Τα ΚΔΑΠμεΑ είναι οι δομές οι οποίες πετύχαμε να ιδρυθούν στην αρχή σε λίγους και μετέπειτα σε αρκετούς δήμους της χώρας έτσι ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα της ανοικτής κοινωνικής φροντίδας, για να υλοποιήσουμε επιτέλους και στην πατρίδα μας την αποϊδρυματοποίηση και αποασυλοποίηση. Η προσπάθεια αυτή έχει πολύ μεγάλα και πολύ θετικά αποτελέσματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερα ο Σ.Δανιηλίδης στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος τα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα, που έφθασαν στο σημείο να αποκλεισθούν και να μείνουν εκτός των ΚΔΑΠμεΑ πολλά παιδιά και νέοι, ζητώντας από την Φ.Γεννηματά την υποστήριξη και στήριξή της όχι μόνο για την ενίσχυσή τους αλλά κυρίως για τη διεύρυνση και μετεξέλιξή τους.

Δομές και προγράμματα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν σήμερα δυο ΚΔΑΠμεΑ, στα οποία συμμετέχουν συνολικά 140 άτομα με αναπηρία, ενώ λειτουργούν και τρία διαμερίσματα προστατευόμενης αυτόνομης διαβίωσης, στα οποία διαμένουν επτά άτομα.

Στα ΚΔΑΠμεΑ συνυπάρχουν άτομα με διαφορετικές αναπηρίες και γίνεται προσπάθεια για την εξατομικευμένη τους υποστήριξη. Η ηλικία των συμμετεχόντων είναι κατά μέσο όρο 25 χρονών, ενώ το 37% είναι παιδιά και έφηβοι. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται σήμερα για τα ΑμεΑ περιλαμβάνουν:

· Δημιουργική Απασχόληση, όπου διοργανώνονται τμήματα αθλητικών δραστηριοτήτων, εκμάθησης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, επαφή με ξένες γλώσσες, μουσικής και χορού, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των συμμετεχόντων,

· Κατάρτιση σε επαγγελματικές δεξιότητες,

· Δια βίου Εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση,

· Βοήθεια στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας,

· Ενίσχυση της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης,

· Ψυχοκοινωνική στήριξη όλης της οικογένειας,

· Συμβουλευτική γονέων,

· Εξειδικευμένη βοήθεια μέσω λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και μουσικοθεραπείας όπου απαιτείται,

· Κοινωνική ένταξη και δραστηριοποίηση των συμμετεχόντων ως ενεργά μέλη της κοινωνίας,

· Δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας.

Οι βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία των δομών αυτών είναι η παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αρμόζουν στην ηλικία των αναπήρων, καθώς και η υποστήριξή τους για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών, οι οποίες δεν διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων ανθρώπων.