Ο «Ανακύκλωπας» μαθαίνει τους Θεσσαλονικείς να ανακυκλώνουν σωστά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το νέο τηλεοπτικό Spot του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανακύκλωση παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά.

Το σενάριο του Spot, υπογράφει η εταιρεία Butterfly Communication, η παραγωγή είναι της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης ΤV 100 και συμμετέχουν εθελοντικά η αθλήτρια, Εύα Κατωπόδη και ο ηθοποιός, Δημήτρης Σταρόβας και ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Το τρίπτυχο, η αφίσα και η σχεδίαση των εντύπων έγιναν από τον Θανάση Γεωργίου και την Butterfly, ενώ τα σκίτσα δημιούργησε ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Για την παραγωγή του Spot επιλέχτηκε η μασκότ του «Ανακύκλωπα» με το σκεπτικό ότι είναι μια φιλική εικόνα που έλκει την προσοχή, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί μια «ομπρέλα» κάτω από την οποία μπορούν να στεγαστούν πολλές μελλοντικές δράσεις, που να ενισχύουν το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Δήμος.

Με αφορμή την παρουσίαση του τηλεοπτικού Spot ανακοινώθηκαν πολλές ακόμη δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, μερικές από τις οποίες ήδη εφαρμόζονται, με βασικό στόχο να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης μέσα από τη σωστή και συστηματική διαχείριση των απορριμμάτων.

Για μια σημαντική προσπάθεια που αποσκοπεί στη συνολική αλλαγή της εικόνας της πόλης έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στις ενέργειες της Διοίκησης που συνεχίζονται με τη συγκεκριμένη καμπάνια του «Ανακύκλωπα», η οποία θα είναι διαρκής και πολυεπίπεδη, αφού η ανακύκλωση, όπως υποστήριξε, μεταφράζεται σε επιπλέον χρήματα για το Δήμο και τους δημότες. «Για να έχουμε αποτελεσματική ανακύκλωση και κυρίως καθαρή πόλη, πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε την πόλη μας και κυρίως να συμμετέχουμε όλοι. Τα σκουπίδια δεν ξεφυτρώνουν από μόνα τους. Τα κάνουμε εμείς. Τα σκουπίδια είναι χρήματα για το Δήμο και τους πολίτες. Όσο λιγότερα σκουπίδια παράγουμε τόσο χαμηλότερα δημοτικά τέλη θα έχουμε. Το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Από τη μεριά μου θα συμμετάσχω σε όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται και προπάντων ώστε να αλλάξει η νοοτροπία μας».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών της Διοίκησης στον τομέα της ανακύκλωσης, τα ποσοστά της οποίας χαρακτήρισε ενθαρρυντικά, υπογραμμίζοντας ότι ενώ το 2011 ήταν ουσιαστικά μηδενικά, το 2012 ανήλθαν σε 10,5%, το 2013 σε 11,3 % και το 2014 στο 12,5%, αποδεικνύοντας ότι οι δημότες συμμετείχαν αποφασιστικά. Ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε ακόμη για το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Όπως εξήγησε, στόχος είναι τα υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, όπως ρούχα, υποδήματα ή έπιπλα, να αξιοποιούνται ώστε από τη μια να μειωθεί ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων και από την άλλη να ανοίξει η δευτερογενής αγορά των μεταχειρισμένων με έμφαση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. «Πρέπει όλοι οι πολίτες να πάρουν μέρος σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες» τόνισε ο Δήμαρχος και συνέχισε παρουσιάζοντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθεί το γυαλί ως δομικό υλικό για κατασκευαστικούς σκοπούς, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους.

Ακόμη, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, από το 2017, ένας τόνος απορριμμάτων θα χρεώνεται στα 35 ευρώ αντί για τα 22 ευρώ, που ισχύει σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι τα απορρίμματα πρέπει να μειωθούν σημαντικά για να μην χρειαστεί να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Τέλος, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Σίνδου με τρένο, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 800.000 ευρώ ετησίως.

Για το αποτέλεσμα της τετράχρονης διαδρομής και το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει η Διοίκηση του Δήμου σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, τονίζοντας ότι πολλοί εκπρόσωποι εταιρειών που ενδιαφέρονται για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και για την προμήθεια νέων κάδων, έχουν δηλώσει εντυπωσιασμένοι με τα θεαματικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι μέσα στο 2016 να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης από το 12,5 % που βρίσκεται σήμερα, στο 20%» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι παράλληλα δίνεται προτεραιότητα και στη συλλογή χαρτοσυσκευασιών, η οποία θα βελτιωθεί αισθητά με τα δύο μικρά ηλεκτρικά οχήματα που θα παραχωρηθούν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στο Δήμο. Σε σχέση με τη διαφημιστική καμπάνια που ξεκινάει με τη μασκότ του «Ανακύκλωπα» ο Θανάσης Παππάς διευκρίνισε ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να εντατικοποιηθεί το πρόγραμμα ενημέρωσης, αφού εκτός από την προβολή του σποτ θα μοιραστούν και επικαιροποιημένα φυλλάδια σε όλα τα σπίτια και θα εμπλουτιστεί το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης που υλοποιείται στα σχολεία.

Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, επισήμανε τη σημαντική δουλειά που κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια και τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που σημειώνονται, αφού, όπως εκτίμησε είναι ένας από τους λίγους Δήμους στους οποίους η πορεία της ανακύκλωσης είναι αυξητική. «Εμείς δεν θα μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια επικεντρώνοντας σε τρία κυρίως σημεία: Στην ευρεία χρησιμοποίηση του κώδωνα γυαλιού, στο πιλοτικό πρόγραμμα για το χαρτί με τη δωρεά των δύο ηλεκτρικών οχημάτων που ολοκληρώνεται και στην εντατικοποίηση της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία του Δήμου» κατέληξε ο ίδιος.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, αναφέρθηκε στη σύλληψη της ιδέας και στην παραγωγή του σποτ, που έγινε με τη συμβολή των εργαζομένων της Δημοτικής Τηλεόρασης και στην έκδοση των ενημερωτικών φυλλαδίων. «Αυτή η κοινή καμπάνια έχει στόχο τόσο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, όσο και τον ορθό τρόπο με τον οποίο θα γίνεται, ώστε να εδραιωθεί η συνείδηση στις νέες ηλικίες και στα παιδιά και να μεγαλώσουν σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον. «Ο ‘’Ανακύκλωπας’’ αποβλέπει στο να εμπεδωθεί στις νέες ηλικίες ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των υλικών, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα και στη νοοτροπία των μεγαλύτερων» είπε ο Φίλιος Στάγκος.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και η αθλήτρια, Εύα Κατωπόδη, η οποία αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των πολιτών.

Γίνε κι εσύ Ανακύκλωπας!! #anakiklopas #eeaa #btf #gine_ki_esu_anakiklopas #starovas #mpoutaris #katopodi

Δημοσιεύτηκε από Butterfly Ltd στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015