Αχ Ελλάδα! Τραγουδούν οι μαθητές

xorodia-mathites1

Μια συνάντηση που εξελίχθηκε σε μουσική σύμπραξη με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια είχαν τα μέλη της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.

Τριάντα μαθητές –μέλη της Χορωδίας, συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα με τον συνθέτη Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον ερμηνευτή-νικητή του τελευταίου «The Voice of Greece», Κώστα Αγέρη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιούν οι μαθητές του Κολεγίου- υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ Στέφανου Λιόλου- κι αφορά τους πρόσφυγες Ποντιακής καταγωγής στην Θεσσαλονίκη.

xorodia-mathites2

Οι δύο καλλιτέχνες πρόσφεραν πολύτιμα στοιχεία στους μαθητές και κατέθεσαν τις δικές τους οικογενειακές ιστορίες . Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια μουσική σύμπραξη που περιελάμβανε γνωστά ποντιακά τραγούδια και έντεχνα τραγούδια, ορισμένα εκ των οποίων είναι γνωστές επιτυχίες του συνθέτη.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα η Χορωδία επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Πεντάγωνο όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Πανο Καμμένο. Ο υπουργός ενημέρωσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τις αρμοδιότητες του Υπουργείου και ειδικότερα για το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στις ακριτικές περιοχές της χώρας κι απάντησε σε ερωτήματά τους. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη Χορωδία η οποία τραγούδησε προς τιμή του υπουργού και των στελεχών του ΥΕΘΑ, έντεχνα ελληνικά  τραγούδια. Τη Χορωδία συνόδευσαν με όργανα οι καθηγητές Στ. Λιόλιος (Μπουζούκι), Οδ. Τάσιου (κιθάρα) ενώ παρών ήταν και ο καθηγητής Φ. Καραγιώργος.

Πριν λίγες ημέρες, περίπου 40 μαθήτριες, μέλη της Χορωδίας (Β’ και Γ’ Γυμνασίου), συμμετείχαν με επιτυχία στην ηχογράφηση του τραγουδιού «Ax Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στο στούντιο Cue Productions της Θεσσαλονίκης.

Στην ηχογράφηση συμμετείχαν :Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα (βιολί), Στέφανος Λιόλιος, ( πλήκτρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς) Οδυσσέας Τάσιου (διεύθυνση χορωδίας).

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Ελληνικού Κολλεγίου αποτελεί ένα ξεχωριστό φωνητικό σύνολο αποτελούμενο από 80 μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Πρόσφατα επίσης τα μέλη της Χορωδίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής κι άνοιξαν τις εργασίες του 6th Southeast European Conference on Chemotherapy and Infection που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Τη Χορωδία συνόδευσαν με μουσικά όργανα και σ αυτήν την εμφάνιση η μαθήτρια Τσόγια – Ραζάκοβα Μαρία (βιολί), Στέφανος Λιόλιος (μπουζούκι) και Οδυσσέας Τάσιου (κιθάρα).