Προμήθεια 200 αντιτύπων του ειδικού ιστορικού ντοκιμαντέρ «Οι θησαυροί της UNESCO»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την προμήθεια 200 αντιτύπων (dvd) του ειδικού ιστορικού ντοκιμαντέρ «Οι θησαυροί της UNESCO», ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 30ης τακτικής συνεδρίασής του, την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015.

Η προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού συμπεριλήφθηκε στις ενέργειες του ετήσιου προγράμματος δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα του τουρισμού για το 2015, με στόχο την προώθηση της πόλης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο σύνολό τους, τα παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά και διατηρητέα. Το 1988, 15 από αυτά εγγράφηκαν στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ανάμεσά τους, τα βυζαντινά τείχη και το Επταπύργιο, η Ροτόντα, η κρύπτη της Βασιλικής του Αγίου Δημητρίου, η Μονή Βλατάδων και οι ναοί της Αγίας Σοφίας, του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, της Παναγίας Χαλκέων, της Παναγίας Αχειροποιήτου και του Όσιου Δαυίδ.

Το 48λεπτο ντοκιμαντέρ, στην παραγωγή του οποίου προχώρησε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος», αφηγείται την ιστορία της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας ιδιαίτερα τους βασικούς πνευματικούς και καλλιτεχνικούς σταθμούς της πόλης κατά τη βυζαντινή περίοδο, που καλύπτουν περίπου μια χιλιετία. Στο πλαίσιο αυτό, τα μνημεία της UNESCO παρουσιάζονται ως δημιουργήματα αυτής της πολιτισμικής πορείας και η διαρρύθμισή τους δέχεται επιρροές από το ιδεολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της εποχής.

Το σενάριο του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Χρίστος Ζαφείρης και την ιστορική τεκμηρίωση ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Βελένης. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σανιώτη, ενώ τη διεύθυνση παραγωγής ανέλαβε ο δημοσιογράφος, Κώστας Μπλιάτκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει το χάρτη μνημείων UNESCO της πόλης, ήδη από το 2013. Τα dvd που θα προμηθευτεί ο Δήμος, θα διατίθενται κατά περίπτωση σε τουριστικά Μ.Μ.Ε., εκθέσεις και εκπροσώπους τουρισμού.