Εκδηλώσεις αποκριάς στο δήμο Παύλου Μελά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού) σας προσκαλεί σε μια μεγάλη γιορτή για όλες τις ηλικίες, που συνδυάζει αρμονικά τις παραδόσεις με σύγχρονες ιδέες και εκδηλώσεις, στις γειτονιές και στη φύση, το τριήμερο 12, 13, 14 Μαρτίου, αλλά και στις τρεις Δημοτικές Βιβλιοθήκες με παράλληλες εκδηλώσεις στις 8,10,11 Μαρτίου.

Το Σάββατο 12 Μαρτίου, από τις 18.00, στις γειτονιές της Ευκαρπίας και στην Πλατεία Δημοκρατίας, ξεκινά το γλέντι με πατινάδα και παραδοσιακά ήθη και έθιμα, τραγούδια, χορό, με τη συμμετοχή πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου και της πενταμελούς ορχήστρας του Λεωνίδα Λόλα.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, από τις 11.00, πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, όπου θα στηθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια από τη Δημοτική Επιχείρηση ΙΡΙΣ και από τα ΚΑΠΗ Ευκαρπίας,  για κατασκευή χαρταετού και αποκριάτικης μάσκας και θα ακολουθήσει στη σκηνή η ψυχαγωγική ομάδα ‘’Ανεμοσκορπίσματα’’ που με παιχνίδια διαδραστικά, διαγωνισμούς και χορευτικά θα διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους μαζί με τους συνοδούς τους.

Τη Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου και ώρα 11.00, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με παραδοσιακή φασολάδα, χαλβά, γλέντι και πέταγμα χαρταετού.

Βέβαια για τους μικρούς επισκέπτες των βιβλιοθηκών, η γιορτή ξεκινά πιο νωρίς, αφού την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  έργο του Τριβιζά,  σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Ομπρέλες και να συμμετέχουν σε αποκριάτικες κατασκευές, παιχνίδια και τραγούδια.

Το Πρόγραμμα

Εκδηλώσεις στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες

– Τρίτη 8 Μαρτίου, ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευκαρπίας

Αποκριάτικες κατασκευές , παιχνίδια και τραγούδια της αποκριάς

– Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, ώρα 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολίχνης

  • “Ήθη και έθιμα της Αποκριάς”, διάλεξη από την κ. Ελ. Γρομπανοπούλου, πτυχ. Πολιτισμικών σπουδών.
  • Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού του Ευγένιο Τριβιζά “Οι τρεις αποκριάτικες κορδέλες”, θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, μακιγιάζ προσώπου και αποκριάτικο πάρτι, σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου “ομπρέλες”.

– Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, ώρα 19:00  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταυρούπολης

  • Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού του Ευγένιο Τριβιζά “Οι τρεις αποκριάτικες κορδέλες”, θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, μακιγιάζ προσώπου και αποκριάτικο πάρτι, σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου “ομπρέλες”.

Εκδηλώσεις στους δρόμους και στη φύση

– Σάββατο 12 Μαρτίου, ώρα 18:00, στην Ευκαρπία

Πατινάδα και αποκριάτικο γλέντι με μουσικό παραδοσιακό σχήμα

Συμμετέχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου: βλάχων “το Άγιο Πνεύμα”, Μικρασιατικός  “ΟΥΣΑΚ”, “ο Διόνυσος”, το σωματείο “Ένωσης Μακεδονία”, κατοίκων Πολίχνης ¨ο Νόστος”, “Ανθοκήπων” Ευκαρπίας, Μετεώρων “Αγ. Ιωάννης Θεολόγος”.

Κυριακή 13 Μαρτίου, ώρα 11:00, στο  στρατόπεδο Καρατάσιου

  • Αποκριάτικο πάρτι για τα παιδιά με χορό και ξεφάντωμα, πολλά παιχνίδια παρέα με διασκεδαστές κλόουν από το καλλιτεχνικό σχήμα “Ανεμοσκορπίσματα”
  • Παράλληλα εργαστήρια κατασκευής μάσκας με το εργαστήρι εικαστικών της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Παύλου Μελά “ΙΡΙΣ” και κατασκευή χαρταετού με τη βοήθεια των ΚΑΠΗ Ευκαρπίας.

– Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου , ώρα 11:00, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά

Κούλουμα (παραδοσιακή φασολάδα, χαλβάς) και γλέντι με παραδοσιακή μουσική από πενταμελές μουσικό σχήμα, πέταγμα χαρταετού.

Συμμετέχουν με τα χορευτικά τους σχήματα οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι:  Μετεώρων “Αγ.Ιωάννης Θεολόγος”,  κατοίκων Πολίχνης “Νόστος”,  Λαογραφικό εργαστήρι Πολίχνης, Λαογραφικός Σύλλογος  Ευόσμου το “Γαϊτανάκι”,  Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Ποντίων “Ακρίτες του Πόντου”, Σύλλογος “ο Διόνυσος”.

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετείχαν για το τελικό αποτέλεσμα οι τρεις τοπικές κοινότητες, τα ΚΑΠΗ Δήμου Παύλου Μελά, το Εικαστικό Εργαστήρι ΔΚΕΠΜ “ΙΡΙΣ”, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ευκαρπίας, Πολίχνης Σταυρούπολης, η ομάδα θεάτρου “ομπρέλες”. Τα προσφερόμενα εδέσματα αποτελούν χορηγία του Δήμου Παύλου Μελά