Ολική ανακατασκευή και ανάπλαση σε 38 Παιδικές Χαρές του δήμου Νεάπολης-Συκεών

paidiki xara-dimarxeio-1

Ένα μεγάλο έργο πνοής, που στην ολοκλήρωσή του θα γεννήσει νησίδες χαράς για τους λιλιπούτειους κατοίκους του δήμου, οι οποίοι θα μπορούν να απολαύσουν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού σε όμορφους και ασφαλείς χώρους, έχει ήδη ξεκινήσει στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Πρόκειται για παρεμβάσεις ευρύτατης κλίμακας σε 38 Παιδικές Χαρές και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλο), στο πλαίσιο πέντε προγραμμάτων που περιλαμβάνουν εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης, επισκευής, ανακαίνισης και εξοπλισμού, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο.

«Η ασφάλεια των παιδιών είναι ο πρώτος και κύριος στόχος μας. Είναι κάτι που δεν διαπραγματευόμαστε. Με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ο δήμος μας φροντίζει ώστε οι χώροι που παίζουν τα παιδιά μας να αποκτήσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά πιστοποίησης που απαιτούνται ώστε να απολαύσουν το παιχνίδι σε περιβάλλον με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, αλλά επιπλέον οι χώροι αυτοί να εκπληρώνουν ταυτόχρονα και την παράλληλη εκπαιδευτική αποστολή τους», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Εκτός, όμως, από θέμα ασφάλειας, η ανάπλαση των παιδικών χαρών θα συμβάλει και στην αναβάθμιση των αστικών περιοχών, αφού οι χώροι αυτοί λειτουργούν ως «οάσεις» στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό.

Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, «σε πρώτο στάδιο έγινε αυστηρός έλεγχος του συνόλου των 44 Παιδικών Χαρών που λειτουργούν στο δήμο μας, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης. Έτσι, διαμορφώσαμε συνολική λεπτομερέστατη εικόνα για να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα που άρχισε να υλοποιείται».

Αρχικά, θα γίνει ανάπλαση σε 38 από τις συνολικά 44 Παιδικές Χαρές που υπάρχουν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, αρχής γενομένης από τις 17 Παιδικές Χαρές στις Συκιές, με προϋπολογισμό 1.045.000 ευρώ.  Θα ακολουθήσουν εργασίες σε οκτώ παιδικές χαρές στα Πεύκα (1.074.536 ευρώ), σε οκτώ στη Νεάπολη (606.304 ευρώ) και σε πέντε στον Άγιο Παύλο (περίπου 400.000 ευρώ), έργα που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας των διαγωνισμών. Παράλληλα, θα υπάρξει μια ξεχωριστή εργολαβία για την αντικατάσταση του εξοπλισμού και την προμήθεια οργάνων και δαπέδων στις παιδικές χαρές της Νεάπολης, Πεύκων και Αγ. Παύλου (911.859 ευρώ), μελέτη που ήδη έχει εγκριθεί.

Συκιές: Μπάτμαν εναντίον Σούπερμαν

Η αρχή της υλοποίησης του προγράμματος γίνεται με τις 17 Παιδικές Χαρές που βρίσκονται στη Δ.Ε. Συκεών. Ήδη τα συνεργεία έχουν πιάσει δουλειά για να αλλάξει η εικόνα στην παιδική χαρά που βρίσκεται στο χώρο πίσω από το δημαρχείο.

Για τη συγκεκριμένη Παιδική Χαρά, η φαντασία και η δημιουργικότητα των αρμόδιων στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών κατέληξε σε έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο το σχέδιο που θα έχει ο παιδότοπος, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα είχε τη μορφή… Μπάτμαν εναντίον Σούπερμαν.

paidiki xara-dimarxeio-sxedio

Η ιδέα για τον σχεδιασμό αυτό είχε ήδη ολοκληρωθεί περίπου έναν χρόνο πριν, προκειμένου να προχωρήσουν βάσει αυτού του σχεδιασμού και οι απαιτήσεις της μελέτης που θα ακολουθούσε. Οι Παιδικές Χαρές των Συκεών που αλλάζουν εικόνα είναι οι: Μυκηνών, Κομνηνών, Λεχόβου με Αγνώστου Στρατιώτη, Σουλίνι-Φεραίου, Σουλίνι-Βελδεμίρη, Δημοκρίτου- Σουλίνι, Αγίων Θεοδώρων, Δημαρχείου-Πρόνοιας, Δαβάκη-Αγίου Βασιλείου, Περδίκα- Κάστρα, Αριστείδου-Τραπεζούντος, Υψηλάντου-Φεραίου, Φιλίππου-Τραπεζάνογλου, Ζαΐμη-Πανίδη, Σαλαμίνος-Φεραίου-Κομνηνών, Αριστάρχου-Ναυαρίνου-Παπαναστασίου, Β. Ηπείρου.

Οι εργασίες που θα γίνουν

Παιχνίδια που είναι παλιά και έχουν φθορές, αντικαθίστανται. Το ίδιο γίνεται και με τα υπάρχοντα δάπεδα που παρουσιάζουν φθορές και αποκολλήσεις. Παράλληλα, οι Παιδικές Χαρές εξοπλίζονται ώστε να αποκτήσουν πιο ασφαλή παιχνίδια, πιο ενδιαφέροντα, με πολλές και νέες δραστηριότητες, ούτως ώστε να γίνουν πιο δελεαστικές και ασφαλείς. Επίσης, τα νέα παιχνίδια θα είναι πιστοποιημένα και τοποθετημένα στους χώρους με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν μεταξύ τους οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας όπως ορίζονται από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Στις περισσότερες από τις Παιδικές Χαρές και όπου απαιτείται, θα κατασκευαστεί νέα περίφραξη. Ο εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, κ.λπ.) όπου δεν είναι επαρκής θα εμπλουτιστεί, καθώς και η ανάγκη για πόσιμο νερό θα καλυφθεί από την κατασκευή βρύσης. Επίσης προβλέπεται και η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και των ανάλογων υποδομών τους για την εξασφάλιση επάρκειας φωτισμού.

paidiki xara-dimarxeio-3

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί υπόγειο δίκτυο φωτισμού με χαλύβδινους ιστούς παραδοσιακού τύπου με φωτιστικά LED. Τέλος όσον αφορά στην προσβασιμότητα, θα δοθούν λύσεις για δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης και διέλευσης ΑμεΑ. Επίσης θα ενισχυθεί το πράσινο με φύτευση δένδρων με την πρόβλεψη σκίασης, αλλά και με θάμνους και αναρριχώμενα φυτά για τη δημιουργία ενός φίλτρου πρασίνου και απομόνωσης από τον αστικό ιστό.