Αντηλιακά για τους πρόσφυγες συγκεντρώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Έκκληση σε όλους τους πολίτες απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός- Τμήμα Θεσσαλονίκης προκειμένου να βοηθήσουν στη συγκέντρωση αντηλιακών, εντομοαπωθητικών, προϊόντων για τα τσιμπήματα (για ενήλικες και παιδιά) και παιδικών καροτσιών που θα χρησιμοποιηθούν για τους πρόσφυγες-μετανάστες στην Ειδομένη και στα κέντρα φιλοξενίας.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους, τώρα που «η θερμοκρασία ανεβαίνει και ενόψει της έλευσης του καλοκαιριού, τα παραπάνω είδη θεωρούνται απολύτως απαραίτητα, για τους πρόσφυγες, ενώ ιδιαίτερα αυξανόμενες είναι και οι ανάγκες για εμφιαλωμένο νερό».

Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διένειμε 1.520 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό στην Ειδομένη και 2.764 στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών. Επίσης, διανεμήθηκαν συνολικά 17.235 ατομικά πακέτα με ανθρωπιστικό υλικό στην Ειδομένη εκ των οποίων τα 2.880 ήταν πακέτα ξηράς τροφής, 206 θερμικές κουβέρτες, 692 σακίδια πλάτης. Η ιατρική μονάδα, που λειτουργεί με γιατρούς-νοσηλευτές του Ουγγρικού, Αυστριακού και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πρόσφερε την τελευταία εβδομάδα ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες σε 169 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εκδήλωσαν κυρίως λοιμώξεις του αναπνευστικού, πυρετό, πονόδοντους, πονοκεφάλους, δερματικές λοιμώξεις, προβλήματα από χρόνιες καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, διάφορα τραύματα καθώς και ψυχολογικά προβλήματα. Σε 56 περιστατικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι κοινωνικοί λειτουργοί παρείχαν ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ σε 75 περιπτώσεις προσέφεραν καθοδήγηση και συμβουλές για το θέμα του ασύλου και της μετεγκατάστασης.

Στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, όπου φιλοξενούνται 2.200 πρόσφυγες, διανεμήθηκαν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συνολικά 7.197 πακέτα ανθρωπιστικού υλικού εκ των οποίων, εκτός από εμφιαλωμένο νερό, 120 θερμικές κουβέρτες και 2.240 πακέτα ειδών ατομικής υγιεινής. Στο μόνιμα εγκατεστημένο ιατρείο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε συνολικά την τελευταία εβδομάδα 249 περιστατικά, ενώ σε 45 άτομα παρασχέθηκε ψυχοκοινωνική στήριξη.

Η συγκέντρωση της βοήθειας γίνεται στο κτίριο του Ε.Ε.Σ. στο Λιμάνι στην οδό Ν.Κουντουριώτου 10, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 531533-6.