Κατάσχεση χιλιάδων παιδικών πυροτεχνημάτων από κατάστημα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκονται στοχευμένοι έλεγχοι Αστυνομικών Υπηρεσιών της ΓΑΔΘ, που έχουν ως αντικείμενο την παράνομη εμπορία και διακίνηση κροτίδων, βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων, συνελήφθη πρωινές ώρες της Τρίτης (26-04-2016), στην περιοχή κέντρου της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Όπλων και Εκρηκτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υπάλληλος εμπορικού καταστήματος, για παράνομη διάθεση πλήθους παιδικών αθυρμάτων.

Πρόκειται για 30χρονη αλλοδαπή, υπήκοο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας,  σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Κατά τον αιφνιδιαστικό αστυνομικό έλεγχο, εντοπίστηκαν στο προαναφερόμενο κατάστημα, συσκευασίες παιδικών αθυρμάτων που περιείχαν συνολικά (5.670) τεμάχια, τα οποία διέθετε προς πώληση χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πέραν των αμιγώς αστυνομικών μέτρων και με σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων που οφείλονται στην επικίνδυνη συνήθεια καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης απευθύνει στους πολίτες και ιδίως στους γονείς, τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, ενώ περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.astynomia.gr.