Συμφωνία για εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού

JESSICA3

Η σύμβαση χρηματοδότησης του έργου «Εκσυγχρονισμός του Δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους οδικούς άξονες και πάρκα», μέσω του προγράμματος JESSICA υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Τράπεζα Πειραιώς (Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας) στο Δημαρχείο. Τη σύμβαση υπέγραψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, Γιώργος Παπαϊωάννου, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Προέδρου του Επενδυτικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου του JESSICA, Νίκου Μαντζούφα, της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς.

«Σήμερα είναι μεγάλη μέρα, διότι μετά από τόσες περιπέτειες και δυσκολίες, επιτέλους υπογράφουμε τη σύμβαση για να χρηματοδοτήσουμε τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού μέσω του JESSICA», ανέφερε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο εφαρμόζεται από έναν δήμο». Ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι το κέρδος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την πόλη έγκειται τόσο στην ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και στα συνακόλουθα οφέλη της όσο και στην αισθητική αποκατάσταση, ενώ πρόσθεσε: «Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης από την οποία δεν φαίνεται η έξοδος – χθες, μάλιστα, οι δήμοι υπέστησαν άλλη μια έμμεση περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της τάξης του 6% –  ανοίγει ο δρόμος για τους δήμους να μπορέσουν να βρουν νέους πόρους χρηματοδότησης, είτε πρόκειται για χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το JESSICA είτε για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια της περιόδου και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί». Ο Δήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να προωθήσει αυτού του είδους τα χρηματοδοτικά εργαλεία με όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένες διαδικασίες και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει συνείδηση και από όλες πλευρές ότι οφείλουν να φανούν συνεπείς σε όσα δεσμεύονται να πράξουν.

JESSICA2

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Πρόεδρος του Επενδυτικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου του JESSICA, Νίκος Μαντζούφας, τόνισε και αυτός από την πλευρά του ότι πρόκειται για την πρώτη δανειοδότηση από το JESSICA σε δήμο, εξηγώντας ότι το όλο εγχείρημα ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βαθμό δυσκολίας που το χαρακτήριζε. «Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν το έβαλε κάτω, δεν τα παράτησε – υπήρξαν και άλλες τέτοιες προσπάθειες που δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν – κι αυτό δείχνει κάτι ουσιαστικό για τη Διοίκηση του Δήμου που σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια», παρατήρησε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας ότι «τέτοιου είδους έργα, όπως η δανειοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης μέσω του JESSICA για τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού, είναι υποδείγματα για άλλα ανάλογα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή, καθώς πλέον έχει συσσωρευτεί εμπειρία και ικανότητα».

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο διότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Τράπεζα Πειραιώς καταφέραμε και αντιδράσαμε σε μια πολύ σκληρή γραφειοκρατία χάρη στην πολύ στενή συνεργασία που αναπτύξαμε όλο αυτό το διάστημα, όσο και διότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αυτήν την σύμβαση υλοποιεί σήμερα το μοναδικό έργο στη χώρα με τέτοιον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, Γιώργος Παπαϊωάννου. Ο ίδιος σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν απαιτήσεις για ένταξη έργων στο JESSICA, τα οποία θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα που αναμένεται να υλοποιηθεί στη συνέχεια και άρα θα δοθεί η δυνατότητα για την υλοποίηση επιπλέον αναπτυξιακών έργων, ενώ διευκρίνισε ότι ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι το πέμπτο έργο του JESSICA που υλοποιείται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, τόνισε από την πλευρά του, ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι η πόλη θα ωφεληθεί από αυτό το έργο αλλά και διότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον Γιάννη Μπουτάρη για την επιμονή του να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια. «Η όλη διαδικασία δημιουργεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι ανάλογα προγράμματα, με την εμπειρία που κατακτήθηκε, θα δομούνται εφεξής με στοχευμένο τρόπο» ανέφερε ο ίδιος.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπολιάζεται με τη λογική του JESSICA, ενώ είναι έτοιμος να προχωρήσει και σε άλλα προγράμματα, όπως η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων. «Το έργο του εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού είναι καθοριστικής σημασίας διότι η εξοικονόμηση με τους νέους λαμπτήρες LED θα είναι της τάξης του 50-60%», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι περιποιεί τιμή στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης το γεγονός ότι το Σώμα ενέκρινε το συγκεκριμένο έργο με αυξημένη πλειοψηφία. Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ακόμη ότι τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του Δήμου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη σημερινή αίσια κατάληξη.

Στα πολλαπλά επίπεδα ελέγχων και στις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετώπισε το εγχείρημα αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα, η οποία ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Δήμου που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και τον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, που είχε ηγηθεί της προσπάθειας αρχικά, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως διευκρίνισε η ίδια, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοπράτηση του έργου, ενώ η συμβασιοποίησή του προγραμματίζεται για τις αρχές Αυγούστου.

Στην υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης του έργου «Εκσυγχρονισμός του Δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους οδικούς άξονες και πάρκα», μέσω του προγράμματος JESSICA παρέστησαν από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι Αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης, Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς παρευρέθηκαν ο Αν. Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Κέντρων Β. Ελλάδος, Ευάγγελος Ιωάννου, ο Διευθυντής Επιχειρηματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής Αναδιαρθρώσεων Δανείων SME, Γεώργιος Βλάχος, ο Περιφερειακός Διευθυντής (1η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλονίκης), Δημήτριος Πανούσης, ο Διευθυντής Επιχειρησιακού Κέντρου Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας, Σάββας Ελευθεριάδης, ο Assistant Manager, Κωστής Αρβανίτης, ο εκπρόσωπος του Real Estate, Θεοχάρης Μπάτσιος, ο officer, Ανδρέας Μπότος, η Relationship Manager του Επιχειρησιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Β΄, Ευαγγελία Καραγιάννη και οι Assistant Relationship Manager του Επιχειρησιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης A΄, Ιωάννα Κουλελή και Δέσποινα Σκιαδά.

Το Έργο:

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 5,80 εκ. Ευρώ και η χρηματοδότηση μέσω του JESSICA είναι 3,3 εκατ. ευρώ, για 15 χρόνια, με επιτόκιο 1,20%. Η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στη χρηματοδότηση, που πρόεκυψε ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι στο 10% του κόστους επένδυσης, ήτοι ποσού έως 500.000 ευρώ.

Στόχος είναι η ενεργειακή διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και η μείωση των ενεργειακών δαπανών του Δήμου, καθώς και η αισθητική αναβάθμιση των περιοχών και των οδικών αξόνων, δηλαδή η βελτίωση του αστικού τοπίου της πόλης.

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει:

Κατασκευή νέου έργου φωτισμού στον παραλιακό άξονα της πόλης – Λ. Πύργος έως ΜΜΘ συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών πάρκων της παραλιακής λεωφόρου- τις καθέτους της 3ης Σεπτεμβρίου, Π. Μελά και την οδό Διοικητηρίου. Για τον  εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού στις συγκεκριμένες περιοχές θα τοποθετηθούν 329 ιστοί και φωτιστικά οδών και 130 ιστοί και φωτιστικά πάρκων. Όλα τα φωτιστικά θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας Led μεγάλης διάρκειας ζωής και χαμηλής κατανάλωσης.
Αντικατάσταση 2.294 παλαιών φωτιστικών, με σύγχρονα φωτιστικά Led μεγάλης διάρκειας ζωής και εξοικονόμησης ενέργειας στις παρακάτω οδούς:
Βενιζέλου, Εθνικής Αμύνης, Ι. Δραγούμη, Κουντουριώτη, Τσιμισκή – Πολυτεχνείου, Αγγελάκη, Ν. Γερμανού, Φιλίππου, Ιασωνίδου, Βιζυηνού, Ολύμπου, Κασσάνδρου, Αν. Θράκης, Γρ. Λαμπράκη, Μαραθώνος, Νικ. Πλαστήρα, Παπάφη, Αγίων Πάντων, Αναγεννήσεως, Δωδεκανήσου, Κολωνιάρη, Λαγκαδά, Μοναστηρίου, Λεωφ. Στρατού, Κατσιμίδη, Καυταντζόγλου, Κλεάνθους, Κ. Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως, Ψελλού, Μ. Ανδρόνικου, 25ης Μαρτίου, Γ. Παπανδρέου, Δελφών, Πέτρου Συνδίκα και Β. Όλγας- Β. Γεωργίου.

To JESSICA

Το πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αφορά την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, με σκοπό την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης στις αστικές περιοχές. Αντικείμενο της πρωτοβουλίας είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων, υπό μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων, σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο «νέας γενιάς» το οποίο παρέχει δανειακά κεφάλαια με προνομιακά επιτόκια, που προέρχονται από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας με συμμετοχή 70% του επιλέξιμου κόστους επένδυσης. Από τρίτους η συμμετοχή είναι 10% και από ίδια κεφάλαια, 20%. Ο μηχανισμός χρηματοδότησης αντλεί κεφάλαια από τους πόρους του ΕΣΠΑ, από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και από ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν.