ΑΠΘ: Συμβολική κατάληψη στο κτήριο Διοίκησης για τις φοιτητικές εστίες

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ GIANNIS PAPANIKOS

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ GIANNIS PAPANIKOS

Συμβολική κατάληψη του Κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί φοιτητές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ζητώντας δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες για όσους πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς και να υπάρξει μέριμνα για 207 συναδέλφους τους, που δεν έγιναν δεκτοί στις εστίες λόγω έλλειψης υποδομών.

Οι φοιτητές που κάνουν την κατάληψη επιδιώκουν συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές.

«Αίτημά μας προς την Πρυτανεία είναι να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι των 105 ευρώ, το οποίο ζητάνε από τους εστιακούς φοιτητές, που πήραν φέτος δωμάτιο, για να πάρουν το κλειδί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φοιτητής Γιάννης Βασιλειάδης. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει παράδειγμα φοιτήτριας Γεωπονίας, στο πρώτο έτος, από τρίτεκνη οικογένεια, που δεν έχει να το πληρώσει και ενώ βρίσκεται στην πόλη από την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να πάρει το δωμάτιό της, γιατί της ζητάνε αυτό το ποσό».

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές, ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε ότι το αίτημα προς τις πρυτανικές αρχές είναι να δεσμευθούν με πρότασή τους προς τη Σύγκλητο ότι θα ζητήσουν από τον οικονομικά αρμόδιο κρατικό φορέα, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, να μεριμνήσει για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών.

Για τα 207 άτομα που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο, οι φοιτητές προτείνουν να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχείο με ευθύνη του ιδρύματος.