Φώτα, κάμερες, πάμε…

cine-festival1

Στα μυστικά της γοητευτικής έβδομης τέχνης επιχειρεί να μυήσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής του.

Μετά τις… στενές σχέσεις τους με το θέατρο, μέσω της διττής συνεργασίας του δήμου με το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, οι μαθητές έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξοικειωθούν και με τον κινηματογράφο, μέσα από το Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών που καθιερώνεται πλέον στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Το Φεστιβάλ, που υλοποιείται μετά από πρόταση της τοπικής συμβούλου Νεάπολης Ιωάννας Ζαφειρίου, θα διοργανωθεί για δεύτερη φορά αυτή τη σχολική χρονιά. Αυτό το 2ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών θα ενταχθεί, όπως και πέρυσι, στην εδώ και χρόνια καθιερωμένη Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία διοργανώνεται κάθε Άνοιξη.

cine-festival2

Πριν λίγες ημέρες, με επιστολή προς τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, καλεί τις μαθητικές κοινότητες να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους, ενδεικτικής διάρκειας 5-10 λεπτών, με θέματα που θεωρούν σημαντικά για τη ζωή τους.

Το σύνολο των συμμετοχών των σχολείων θα προβληθεί στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού, όπως έγινε και πέρυσι. Να σημειωθεί ότι το περσινό 1ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με πολλές συμμετοχές από Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου, που άγγιξαν ποικίλα θέματα με φαντασία και πρωτοτυπία.

Κάθε συμμετοχή στο Φεστιβάλ αφορά μια ομάδα μαθητών από κάθε σχολείο, με επιθυμητή την υποστήριξη από κάποιον εκπαιδευτικό. Ως προς τη θεματολογία, όλα τα είδη είναι ευπρόσδεκτα: ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, αφήγηση, μη λεκτική καταγραφή, κινούμενα σχέδια, animation, δραματοποίηση, κ.ά., αρκεί να αποδίδουν την προσωπική ματιά και την εμπειρία της ομάδας πάνω στο θέμα.

Οι μαθητές μπορούν να μαγνητοσκοπήσουν το υλικό τους με βιντεοκάμερα ή οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει λήψη βίντεο και να το επεξεργαστούν με κάποιο λογισμικό δημιουργίας -επεξεργασίας βίντεο της αρεσκείας τους. Εναλλακτικά, μπορούν να δημιουργήσουν βίντεο από φωτογραφίες. Στο βίντεο που θα δημιουργήσουν μπορούν να ενσωματώσουν αφήγηση ή και μουσική επένδυση.