Το φως χρώματα ζωντανεύει Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, 21.00

To φως της μουσικής και μιας πολυετούς φιλίας-συνεργασίας μεταξύ της Ανθής Τατσιούλη και της Γιώτας Τσόκα ζωντάνεψε τα χρώματα που θα γεμίσουν την Ζώγια, στην οδό Αλ. Σβώλου 54, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, στις 21:00. Έντεχνα γνωστά τραγούδια, ελληνικά και ξένα, αλλά και τραγούδια της Γιώτας για τη φωνή της Ανθής από τον προσωπικό της δίσκο. Προσκεκλημένος καλλιτέχνης ο Δημήτρης Πρατσινάκης.

Βιογραφικά στοιχεία:

Η Ανθή Τατσιούλη γεννήθηκε στην Τασκένδη και από το 1977 ζει στην Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πήρε πτυχία πιάνου, ωδικής και αρμονίας, μονωδίας. Το 1991 πήρε το 1ο βραβείο σύνθεσης και ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι «Ερωτικό». Το 1993 πήρε το 2ο βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι «Θέλω να ζήσω». Είναι καθηγήτρια πιάνου και μονωδίας. Εργάσθηκε σε πολλά Δημόσια Σχολεία, στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ως καθηγήτρια πιάνου. Στην πορεία της συνεργάσθηκε με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές (Γιάννη Σπανό, Μανώλη Μητσιά, Μαρία Δημητριάδη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Λέκκα, Πέτρο Γαϊτάνο, Σαράντη Κασσάρα, Δημήτρη Νικολούδη, Μανώλη Ανδρουλιδάκη κ.ά.). Το 2010 τραγούδησε στη δισκογραφική δουλειά «Το φως χρώματα ζωντανεύει», σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και παραγωγή της Γιώτας Τσόκα.

Η Γιώτα Τσόκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από την τάξη του μαέστρου Νίκου Αστρινίδη, παίρνοντας δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., καθώς και πτυχιούχος θεωρητικών και βυζαντινής μουσικής, με βαθμό Άριστα. Τιμήθηκε με το Α’ βραβείο στον 5ο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της HELEXPO.

Συμμετείχε σε συναυλίες και ηχογραφήσεις ατομικά και με μουσικά σύνολα, με ρεπερτόριο από το baroque ως τη σύγχρονη εποχή. Συνεργάστηκε επίσης με διάφορους καλλιτέχνες από τον χώρο της έντεχνης ελληνικής μουσικής: με τον Κυριάκο Γκουβέντα, την Ανθή Τατσιούλη, τον Δημήτρη Πρατσινάκη, τον Δημήτρη Νικολούδη, τη Ναταλία Λαμπαδάκη, τη Νατάσα Μάρε Μουμτζίδου, τη Γεωργία Τέντα, τον Πάνο Μπούσαλη, τον Γιώργο Μπινιχάκη κ.ά. Η ολοκλήρωση ενός κύκλου τραγουδιών σε μουσική και στίχους δικούς της, παράλληλα με τη συνεργασία της με την τραγουδίστρια Ανθή Τατσιούλη, είχε ως επισφράγισμα την κυκλοφορία του δίσκου «Το φως χρώματα ζωντανεύει», όπου εκτός από μουσική και στίχους, έκανε την ενορχήστρωση, την πιανιστική ερμηνεία και την παραγωγή. Τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με τον συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου, έργα του οποίου ηχογράφησε, σε συνεργασία με το εργαστήριο χειροποίητων πιάνων του Πάνου Ιωαννίδη «Handmade Piano» στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής.

Συνεργάζεται με τον εκδοτικό οργανισμό «Βάρφη», συνθέτοντας μουσική για παιδικά βιβλία («Η χήνα η Πιπίνα» και «Ο μάγειρας ο Νικολός», συγγραφέας Γιώργος Μουμουζιάς και «Οι δώδεκα μήνες παίζουν κουκλοθέατρο», συγγραφέας Λίλα Στογιάννη). Από τις εκδόσεις «Βάρφη» ξεκίνησε να κυκλοφορήσει επίσης σειρά κόμικ με θέμα τους αρχαίους σοφούς, σε μουσική δική της, με πρώτο στη σειρά τον «Διογένη», ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα. Εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.