59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

7 μ.μ.

«ΜΗΝ ΚΡΕΜΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ» (E PERICOLOSO SPORGERSI/DON’T LEAN OUT OF THE WINDOW)

Nae CARANFIL, Romania, France, 1993, 104΄

Η ΤΑΙΝΙΑ: Ο Οράτιο, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ονειρεύεται να κάνει έρωτα. Η Κριστίνα, που πάει ακόμα στο Γυμνάσιο, δεν έχει πρόβλημα μ’ αυτό, αρκεί οι δυο τους να αρραβωνιαστούν. Είναι θέμα αρχής! Αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν ο Ντίνο, ένας επίδοξος ηθοποιός, αρχίζει να τη φλερτάρει. Η περίφημη αντίστασή της δεν κρατάει για πολύ, ο Ντίνο, όμως, δεν είναι και σε πολύ καλή φόρμα εκείνη τη νύχτα. Τρεις ζωές σε τρία μέρη, όπου η ίδια ιστορία λέγεται από διαφορετική σκοπιά -σαν μια κωμική εκδοχή του Ρασομόν του Κουροσάβα- στην οποία εγκλήματα και κλοπές πραγματοποιούνται υπό το κράτος της σεξουαλικής ματαίωσης. Πράγματι, υπάρχουν κάποιες μέρες που εύχεται κανείς να είχε να αντιμετωπίσει μόνο τη συνηθισμένη του ρουτίνα…

 

9:30 μ.μ.

«RAFIKI»

Wanuri KAHIU

Kenya, South Africa, France, The Netherlands, Germany

2018, 82΄

Η ΤΑΙΝΙΑ: «Ραφίκι» θα πει «φίλος» στα Σουαχίλι -αυτή τη λέξη χρησιμοποιούν συχνά η Κένα και η Ζίκι για να κρύψουν το ερωτικό τους πάθος από τη συντηρητική κοινωνία της Κένυας, και πιο συγκεκριμένα από τις οικογένειές τους, που πολιτεύονται με διαφορετικές παρατάξεις στις τοπικές εκλογές. Ένα ακαταμάχητο ποπ feel-good ρομάντζο για την ορμή και τη μέθη του πρώτου έρωτα -έτσι όπως αυτός μεγενθύνεται μέσα από τα μαγικά φίλτρα των πολύχρωμων, πολύβουων, πολυσύνθετων δρόμων του Ναϊρόμπι-, το οποίο απαγορεύτηκε στη χώρα παραγωγής του, αλλά εξακολουθεί να μάχεται, πέρα από τα όρια της κινηματογραφικής αίθουσας, για ν’ αλλάξει το τοπίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολική Αφρική.

 

INFO

-Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων, τηλ. 2310.638058)

-Γενική είσοδος: 5 €

-Ισχύουν οι διαπιστεύσεις, οι προσκλήσεις, τα κουπόνια προβολών και η CineκάρταF

-Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών στο www.filmfestival.gr

-Τα εισιτήρια θα εκδίδονται στους αντίστοιχους χώρους, πριν από την έναρξη των προβολών

-Η πρόσβαση στo Δημοτικό Θέατρο Συκεών είναι εύκολη και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ, δρομολόγια 23 στάση Βίτσι, 28 στάση Δεδέογλου και 18 στάση Νηπιαγωγείο).