«Εγώ, ο Γαλέριος» – Μία διαφορετική περιπατητική ξενάγηση σε μνημεία της πόλης

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 Μαΐ 2014 - 19:07

Τελευταία Ενημέρωση: 19:07

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Γαλέριου και της εποχής του είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν κάτοικοι της Θεσσαλονίκης “ξαναγνωρίζοντας” ταυτόχρονα τρία χαρακτηριστικά μνημεία στο κέντρο της πόλης.

 

Οι συμμετέχοντες στην περιπατητική ξενάγηση “Εγώ, ο Γαλέριος” που διοργανώθηκε σήμερα, για πρώτη φορά από την ομάδα “Thessaloniki Walking Tours” ξεκίνησαν από τη Ροτόντα, πέρασαν από την Αψίδα του Γαλέριου, τη γνωστή Καμάρα και περιηγήθηκαν στα ερείπια των ανακτόρων του Γαλέριου, στην πλατεία Ναυαρίνου.

Στη διάρκεια της ξενάγησης έμαθαν για τη ζωή του Γαλέριου, για τη γενικότερη κοινωνικοπολιτική κατάσταση της περιόδου της Ρωμαϊκής “Τετραρχίας” που συμπίπτει με ένα κομβικό σημείο στην ιστορία, το τέλος του αρχαίου κόσμου και την αρχή του Μεσαίωνα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος σχεδιασμού της περιπατητικής ξενάγησης, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, Γιώργος Φήταμ.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως τόνισε ο κ. Φητάμ, ο οποίος ξενάγησε σήμερα δύο ομάδες 45 ατόμων στα μνημεία της πόλης, δόθηκε στη διττή προσωπικότητα του Γαλέριου, στο γεγονός ότι ήταν ικανός στρατιωτικός, αλλά αλλοπρόσαλλος ηγέτης και ότι ήταν διώκτης των χριστιανών, αλλά στο τέλος της ζωής του εξέδωσε διάταγμα ανοχής.

Η πρωτότυπη ξενάγηση, στην οποία πήραν μέρος άνθρωποι ηλικίας από 7 έως 60 ετών, περιελάμβανε και αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο. Ο κ. Φητάμ εξιστόρησε, σαν να ήταν ο Γαλέριος, σταθμούς της ζωής του Αυτοκράτορα.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την Καμάρα, ένα μνημείο από το οποίο περνούν καθημερινά, αλλά σήμερα είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν πόσο στενά συνδεδεμένο είναι με τη ζωή του Γαλέριου, ότι κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας και ότι τα ανάγλυφά του διηγούνται τους πολέμους του.

“Η Θεσσαλονίκη προσφέρεται για περπάτημα και γνωριμία με την ιστορία. Έχουν περάσει πάρα πολλοί πολιτισμοί από την πόλη και σου δίνεται η ευκαιρία να βλέπεις το παρελθόν και το παρόν” υπογράμμισε ο κ. Φητάμ αναφέροντας ως παράδειγμα την Αρχαία Εγνατία που περνά κάτω από την Καμάρα και δείχνει ότι συνυπάρχει ένα παρελθόν 1.700 ετών με τον παρόν.

Η ομάδα “Walking Tours” προτείνει θεματικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη επιχειρώντας να συνδέσει το παρελθόν με το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης. Επικεντρώνεται στις ανθρώπινες ιστορίες, οι οποίες συνδέονται με μεγάλα γεγονότα που θα καθόρισαν το σύνθετο χαρακτήρα της πόλης. Η ομάδα διοργανώνει θεματικούς περιπάτους, γαστρονομικούς, νυχτερινούς, ιστορικούς περιπάτους που δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δουν με άλλη ματιά και να ευχαριστηθούν την πόλη τους.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ