Έκθεση του ΑΠΘ για την προσβασιμότητα των ατόμων με δυσκολίες στη μετακίνηση

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 Μαΐ 2014 - 12:58

Τελευταία Ενημέρωση: 12:58

Το παράνομο παρκάρισμα, τα τραπεζοκαθίσματα και οι κατασκευές έξω από χώρους εστίασης και αναψυχής παραμένουν τα μεγαλύτερα εμπόδια για τα άτομα με αναπηρίες και γενικότερα δυσκολίες στη μετακίνηση.

 

Τα συμπεράσματα αυτά καταγράφει η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Α.Π.Θ. στην έκθεσή της με τίτλο «Η προσβασιμότητα των ατόμων με δυσκολίες στη μετακίνηση στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης».

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αριστοτέλη Νανιόπουλο, επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας, από την έκθεση, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία από έρευνες, διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές των τελευταίων περίπου πέντε ετών, προκύπτει ότι παρά τα προβλήματα που έχει ακόμη η Θεσσαλονίκη, έχουν γίνει παρεμβάσεις που ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο.

 

«Πρέπει επίσης να αναφερθεί», τόνισε ο καθηγητής, «ότι το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα δημιουργεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στα άτομα με δυσκολίες στη μετακίνηση, τα οποία δεν είναι μόνο οι άνθρωποι με αναπηρίες αλλά και οι ηλικιωμένοι ή οι γονείς με τα παιδικά καροτσάκια».

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Ανδρέα Κουράκη, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται στη μετακίνησή τους είναι σχεδόν το 50% των κατοίκων.

 

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «κάποιες φορές δημιουργούνται ζητήματα σε σημεία με ράμπες και διαβάσεις γιατί δεν υπάρχει συντονισμός στην κατασκευή των έργων. Ως Δήμος έχουμε επιδιώξει επανειλημμένα το συντονισμό μας με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) αλλά από την πλευρά τους φαίνεται πως αυτό, δεν είναι εφικτό», σημείωσε ο κ.Κουράκης.

 

Ο αντιδήμαρχος, αναφερόμενος επίσης στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, είπε ότι υπάρχουν κατασκευές έξω από χώρους εστίασης κι αναψυχής που είναι νόμιμες και οριοθετούν το χώρο και άλλες που δεν υπόκεινται στους κανονισμούς και είναι παράνομες.

 

Στην παρουσίαση της Έκθεσης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, την Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος και το σύλλογο Αμυμώνη.