Σηκώνει άγκυρα το πρώτο καραβάκι στον Θερμαικό

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 Μαΐ 2014 - 07:46

Τελευταία Ενημέρωση: 07:46

Στη θάλασσα του Θερμαϊκού θα πλέει από αύριο το πρωί το πρώτο καράβι, μεταφέροντας επιβάτες από την παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης στην Περαία και τους Νέους Επιβάτες.

 

Ο «Κωνσταντής», το ένα από τα τρία πλοιάρια της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, αναμένεται να φτάσει αργά σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη από τη Σαλαμίνα, ενώ από τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιεί δρομολόγια γνωριμίας.

 

Τα κανονικά δρομολόγια θα εκτελούνται ανά ώρα με την έλευση και δευτέρου σκάφους, που αναμένεται στα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Η πιλοτική λειτουργία της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας θα γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με τρία πλοιάρια, χωρητικότητας 170 έως 200 θέσεων. Η διαδρομή από τον Λευκό Πύργο έως και τους Νέους Επιβάτες, όπου θα τερματίζει, θα είναι διάρκειας 40 λεπτών, ενώ το κόστος του εισιτηρίου θα φτάνει τα 2,50 ευρώ.

Η επίσημη παρουσίαση της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας θα γίνει αύριο μετά τις 11 το πρωί στον χώρο του σκάφους που θα βρίσκεται στην Περαία, όπου ο πλοιοκτήτης κ. Κάιλας μαζί με τον δήμαρχο Θερμαϊκού I. Αλεξανδρή και τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλή θα ενημερώσουν τους πολίτες για την επίσημη έναρξη των δρομολογίων, τις στάσεις που θα κάνουν τα σκάφη και γενικότερα για το έργο της θαλάσσιας συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το πρώτο καραβάκι χωρητικότητας 170 θέσεων θα ξεκινά από τον Λευκό Πύργο και θα τερματίζει στον δήμο Θερμαϊκού. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή, ο αρχικός σχεδιασμός του εγχειρήματος παραμένει ο ίδιος μετά την σχετική αδειοδότηση της λειτουργίας της γραμμής από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπονται συνολικά τρία πλοία, χωρητικότητας 100 έως 200 επιβατών ανά διαδρομή.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

Τα δρομολόγια, που θα εκτελούνται ανά μία ώρα, θα συνδέουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, ενώ θα πραγματοποιούν στάσεις στην Περαία, την Αγία Τριάδα και τους Νέους Επιβάτες.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο καραβάκι, θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες, ενώ το τρίτο πλοιάριο, που προγραμματίζεται να φτάσει στην πόλη έως τα τέλη Μαΐου, θα πραγματοποιεί ενδιάμεση στάση στη μαρίνα της Καλαμαριάς.

«Επιτέλους, θα δώσουμε ζωή στον Θερμαϊκό, επαναφέροντας τα καραβάκια που αποτελούν όνειρο πολλών δεκαετιών για τους Θεσσαλονικείς» τόνισε ο κ. Τσαμασλής. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι τα δρομολόγια από και προς τη Θεσσαλονίκη θα γίνονται αρχικά κάθε 1 ώρα και τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής κάθε 30 λεπτά, ενώ τα καραβάκια θα πλέουν στον Θερμαϊκό με ταχύτητες 13-14 μιλίων την ώρα.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη μόνιμη λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας, η σχετική προγραμματική σύμβαση για τη μελετητική ωρίμανση του έργου υπεγράφη στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι μελέτες για τις χερσαίες υποδομές αναμένεται να είναι έτοιμες σε έναν χρόνο.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία