Θεσσαλονίκη: «Χαλαρά» αντιμετώπισαν την κατάργηση της αργίας τη Δευτέρα

Υποτονική ήταν από το πρωί η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς η κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, που ίσχυε ειδικά για τα καταστήματα της πόλης από το 2002, δεν φάνηκε να “πείθει” για αγορές τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν έφυγαν από την πόλη για το τριήμερο.

Μάλιστα, κάποια εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, παρά την κατάργηση της αργίας, κυρίως στην περιφέρεια της πόλης.

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κωστής Χαντζαρίδης, δήλωσε: “η κίνηση στα καταστήματα είναι υποτονική, όπως ήταν λογικό. ‘Οταν για τον δημόσιο τομέα και τις τράπεζες η συγκεκριμένη ημέρα είναι αργία και οι μισοί λείπουν στις παραλίες, είναι φυσικό ο ιδιωτικός τομέας να δουλεύει χωρίς αποτέλεσμα. Εννοείται ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, η τήρησή τους δεν είναι προαιρετική, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν και δύο κατηγορίες εργαζομένων”.

 

Υπενθυμίζεται ότι αρχής γενομένης από το 2002, ειδικά στα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων της Θεσσαλονίκης ίσχυε αργία για τη συγκεκριμένη ημέρα, με απόφαση τού τέως νομάρχη και με τη συναίνεση των εμποροϋπαλλήλων. Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης είχαν συγχωνευτεί σε μία αργία -την ημέρα του Αγίου Πνεύματος- τρεις ημιαργίες, οι οποίες ίσχυαν με βασιλικά διατάγματα.

 

Από το 2011, όμως, το άρθρο 33 του νόμου 3996 κατάργησε τη δυνατότητα των περιφερειαρχών και τέως νομαρχών να ορίζουν αργίες, με αποτέλεσμα να πάψει να ισχύει και η συγκεκριμένη (παρότι η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε άμεσα, αλλά ουσιαστικά ισχύει από φέτος).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ