Θεσσαλονίκη: «Θωρακίζεται» από τους σεισμούς με σύστημα προειδοποίησης

Ενισχύεται η αντισεισμική θωράκιση της Θεσσαλονίκης με την τοποθέτηση ειδικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για επερχόμενους σεισμούς.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης κατά την τελευταία συνεδρίαση του άναψε το πράσινο φως για την εγκατάσταση επιταχυνσιογράφων σε συνολικά εννέα δημοτικά κτίρια.

 

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος που θα ειδοποιεί έγκαιρα για επικείμενους μεγάλους σεισμούς. Ταυτόχρονα θα γίνει μελέτη για τη διαφοροποίηση του εδαφικού κραδασμού εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

 

Το δημοτικό συμβούλιο με την απόφασή του κάνει αποδεκτό σχετικό αίτημα του εργαστηρίου Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ, που είχε υποβληθεί με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για επερχόμενο σεισμό.

«Το σύστημα προβλέπει την τοποθέτηση επιταχυνσιογράφων σε δημοτικά κτίρια. Τα μηχανήματα αυτά θα είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές του δήμου, οι οποίοι θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, καταγράφοντας διαρκώς τον εδαφικό κραδασμό» σημειώνει ο υπεύθυνος Πολτηκής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Στέλιος Λιακόπουλος. Παράλληλα, εξηγεί: «Τα σχετικά δεδομένα θα αποστέλλονται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε συγκεκριμένο “εξυπηρεοττή” που βρίσκεται στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κένφο, ερευνητικό εταίρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ».

Τα κτίρια όπου προτείνεται να τοποθετηθούν οι επιταχυνσιογράοροι είναι: ΚΕΠ Τριανδρίας, ΚΕΠ Μπότσαρη, ΚΕΠ Θεοφίλου, ΚΕΠ ΟΣΕ, Κτίριο Μακρίδη (πρώην ΣΑΕ), Αρχιτεκτονικό (οδός Αγγελάκη), Κέντρο Ιστορίας, Κέντρο Πολιπσμού και Δημαρχείο. Τα δεδομένα των επιταχυνσιογράφων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, θα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για επερχόμενους μεγάλους σεισμούς και τη μελέτη της διαφοροποίησης του εδαφικού κραδασμού εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω διαφοροποίησης των επιφανειακών εδαφικών σχηματισμών.