Θεσσαλονίκη: Η αργία καταργήθηκε, αλλά στα μαγαζιά μπήκαν… μύγες

Η… επιφοίτηση δεν ήρθε για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως αποδείχτηκε χθες στην πράξη στη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, παρά τις αντιδράσεις, κράτησε ανοιχτά τα καταστήματα αλλά χωρίς πελάτες.

 

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εικόνα της αγοράς χθες στο κέντρο της θεσσαλονίκης ήταν απελπιστική. Τα μαγαζιά του ιστορικού κέντρου, τουλάχιστον, άνοιξαν κανονικότατα, με τους υπαλλήλους στις θέσεις τους, τις ταμειακές μηχανες έτοιμες να δουλέψουν και μοναδικούς πελάτες… τις μύγες! 

 

Οι καταναλωτές, εκτός του ότι είχαν φύγει μαζικά για τις παραλίες, φαίνεται ότι δεν είδαν με καλό μάτι την κατάργηση της αργίας για τα εμπορικά και τα καταστήματα τροφίμων και φυσικά δεν στήριξαν την απόφαση για λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Ψώνια έκαναν μόνο λίγοι τουρίστες, οι οποίοι βγήκαν για βόλτα το πρωί, αλλά κι εκείνοι περιορίστηκαν σε καταστήματα με σουβενίρ και φραπέδες στις καφετέριες της λεωφόρου Νίκης.

 

Αντιθέτως, η παντελώς άστοχη κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό και αντιδράσεις. Τόσο το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όσο και η Ένωση Εμπορουπαλλήλων κάνουν λόγο για “όξυνση της επίθεσης των εμπορικών ομίλων και της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα”, καθώς με την κατάργηση της συγκεκριμένης αργίας ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση και άλλων αργιών…

 

“Αφού μετέτρεψαν τους μισθούς μας σε φιλοδωρήματα, αφού διαθέτουν τον εργάσιμο χρόνο μας όπως τους βολεύει, αφού διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αφού κατάργησαν την αργία της Κυριακής, δεν σταματούν τα θέλουν όλα, καταπατούν, ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει για τους εργαζόμενους…”, καταγγέλλουν οι εμπορουπάλληλοι. “Παρελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο” απαντά ουσιαστικά από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που με ανακοίνωση του σπεύδει αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τις κυβερνητικές αστοχίες… “Η κατάργηση της αργάις του Αγίου Πνεύματος δεν αποτελεί ευθύνη ούτε της Περιφέρειας ούτε του Εμπορικού Συλλόγου, πε πρόταση του οποίου έιχε θεσμοθετηθεί η συγκεκριμένη αργία, αλλά αποτελει μνημονιακή δέσμευση, που ψηφίστηκε στη Βουλή και καταργεί το δικαίωμα των τέως νομαρχιών κα ινυν περιφερειών να ορίζουν τοπικές αργίες”, αναφέρει.