Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ έκαναν το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΜΘ και τεχνικοί το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ. 

Οι διαδηλωτές άνοιξαν μεγάλο πανό, αρχικά ψηλά, για να είναι ευδιάκριτο από τους διερχόμενους οδηγούς από την οδό Τσιμισκή και στη συνέχεια το πήραν στα χέρια και έκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά τον δρόμο, στο ίδιο σημείο. Οι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΜΘ συμμετείχαν με τετράωρη στάση εργασίας 12-4 στη διαμαρτυρία για το κλείσιμο της ΕΡΤ. 

Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Φωκιανίδης, θέτοντας με έμφαση και τη διάσταση των συνεπειών στην περιφερειακή ενημέρωση και στις τοπικές κοινωνίες από το κλείσιμο της ΕΤ3 και των περιφερειακών σταθμών, καθώς και τις επιπτώσεις «στις ζωές 2.700 ανθρώπων και των οικογενειών τους», αλλά κυρίως «από το «μαύρο» στην ίδια την ενημέρωση και κατ΄ επέκταση στη δημοκρατία». «Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στον λαό και στην Ευρώπη ότι θα δώσει στον ελληνικό λαό την δημόσια τηλεόραση που πρέπει, μια δημόσια ενημέρωση που πρέπει, για να έχουμε και την δημοκρατία που μας πρέπει, να λειτουργεί σωστά» πρόσθεσε. Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος έκαναν ο διευθυντής της ΕΣΗΕΜΘ Γ. Κοτσιφός και ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΒΕ Γ. Παπαδόπουλος. 

Το απόγευμα προγραμματίζεται συναυλία με κεντρικό αίτημα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ έξω από το κτίριο της ΕΤ 3 στην οδό Λεωφόρο Στρατού. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί με ανακοίνωση του για συμμετοχή «στη μεγάλη γιορτή που διοργανώνουν οι ενώσεις Τύπου και ΜΜΕ και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤopen κατά του “μαύρου”», ενώ θα συμμετάσχουν επίσης και μέλη πρωτοβάθμιων συνδικάτων και αριστερών κινήσεων. 

Η ΕΣΗΕΜΘ διακίνησε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΔ Mogens Blicher Bjerregård, στις οποίες η ΕΟΔ υποστηρίζει ότι στον ένα χρόνο που πέρασε από το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση «απέτυχε να τηρήσει όσα υποσχέθηκε» δηλαδή «να ανασυγκροτήσει μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση» και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των πρώην εργαζόμενων της ΕΡΤ και στο αίτημα για την επαναλειτουργία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ