Τριπλάσιες παραβάσεις στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Πάρτι ανομίας επικρατεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, που παρά τους περιορισμένους ελέγχους καταγράφει εκρηκτική αύξηση των παραβάσεων, είναι αποστομωτικά.

 

Οι παραβάσεις που καταγράφηκαν το φετινό πεντάμηνο είναι τριπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σε μια μόνο εξόρμηση της Τροχαίας την προηγούμενη εβδομάδα μοιράστηκαν 500 κλήσεις και αφαιρέθηκαν 350 πινακίδες!

 

Στα γραφεία της Τροχαίας Θεσσαλονίκης δε χωράει το προσωπικό να περάσει από τον όγκο των κλήσεων και των ενστάσεων, όπως χαρακτηριστικά λένε οι αρμόδιοι. Το πρώτο πεντάμηνο του 2013 είχαν κοπεί συνολικά 5.900 κλήσεις για παραβάσεις στους δρόμους της πόλης, ενώ φέτος οι κλήσεις έχουν ξεπεράσει τις 16.000! Η αύξηση χαρακτηρίζεται εκπληκτική και επιβεβαιώνει όσα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έλεγε περί «εκτεταμένης ανομίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς».

Οι κλήσεις αυτές αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αφού η Τροχαία συνεχίζει να έχει περιορισμένο προσωπικό και δεν μπορεί να διενεργεί εκτεταμένους ελέγχους.

Παρότι δε τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, οι Θεσσαλονικείς αποδεικνύονται… αδιόρθωτοι. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν στην παράνομη στάθμευση, γί αυτό άλλωστε και υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πινακίδων που έχουν αφαιρεθεί.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι όταν σε μόνο μια εξόρμηση της Τροχαίας αφαιρούνται 350 πινακίδες, το προσωπικό της υπηρεσίες αναγκάζεται να κάνει για αρκετό διάστημα δουλειά γραφείου, προκειμένου να καταχωρίσει τις πινακίδες, να εγγράψει τις παραβάσεις, να εισπράξει τα πρόστιμα και παράλληλα να εξετάσει και τις όποιες ενστάσεις.

Οι τελευταίες μάλιστα είναι πάρα πολλές, δεδομένου ότι κάθε παραβάτης έχει και μια καλή δικαιολογία για την παρανομία του, την οποία είναι υποχρεωμένη να εξετάσει η Τροχαία. Στην τελευταία εξόρμηση κατατέθηκαν μόνο για τις κλήσεις στην οδό Μητροπόλεως 40 ενστάσεις, όλες από εγκύους, οι οποίες επικαλούνται την ανάγκη για επείγουσα επίσκεψη στο γυναικολόγο τους…

Πάντως, η Τροχαία επισημαίνει πως παρά τις ελλείψεις προσωπικού οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ενώ αναμένεται ότι με την ενίσχυση της υπηρεσίας στο επόμενο διάστημα με 30 έως 60 άτομα, έμπειροι τροχονόμοι, που σήμερα αναγκάζονται να κάνουν δουλειά γραφείου θα βγουν άμεσα στους δρόμους και θα ξεκινήσει «σαφάρι» ελέγχων.

Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση από τους οδηγούς, τότε το 2014 θα αποδειχθεί έτος ρεκόρ σε κυκλοφοριακές παραβάσεις και συνεπώς σε κλήσεις και πρόστιμα…