Θεσσαλονίκη: Ήρθε αργά το πρόγραμμα για τους μετρόπληκτους

Πολύ μικρή ήταν η ανταπόκριση των «μετρόπληκτων» επιχειρήσεων, στο πρόγραμμα υποστήριξης τους με την επιδότηση, από τον ΟΑΕΔ, των εργοδοτικών εισφορών.

 

Μετά από δύο παρατάσεις που δόθηκαν στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, τελικά υποβλήθηκαν μόλις 47 συνολικά. Οι αιτούντες που ήδη έλαβαν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις από τη Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης , δηλαδή ότι έχουν πρόσοψη στον άξονα του μετρό και πλήττονται από τη λειτουργία των εργοταξίων, τώρα θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί από πλευράς ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα που θα τους αφορά.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αιτήσεις που υποβλήθηκαν, βρίσκονται στην Εγνατία οδό και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, φαρμακεία, ανταλλακτήρια συναλλάγματος, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, φαρμακεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντοτε, ο ΟΑΕΔ θα καλύψει στο σύνολό τους τις εργοδοτικές εισφορές των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο επίπεδο του δρόμου και, σε ποσοστό 50% εκείνων που λειτουργούν σε ορόφους πολυκατοικιών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τον αριθμό των αιτήσεων, το πρόγραμμα ήρθε αργά για πολλούς, αφού πολλές εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν στις περιοχές των εργοταξίων είτε στο σταθμό «Βενιζέλου», είτε στη Πλατεία Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η αρχική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, ήταν η 30η Απριλίου, που μετατέθηκε στις 6 Ιουνίου, για να κλείσει τελικά εχθές, στις 16 Ιουνίου.

Οι αιτήσεις κατατέθηκαν από τους διεκδικούντες, στα Επιμελητήρια των οποίων είναι μέλη.

Αυτό πάντως που έχει επανειλημμένως τονιστεί είναι, ότι το πρόγραμμα θα παρέχει κάποια υποστήριξη στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, ενώ εκτός μένουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες.