Διαδικτυακή απάτη στη Θεσσαλονίκη: Υποσχέθηκαν εκδρομή που δεν έγινε ποτέ!

Μετά από επισταμένη διερεύνηση καταγγελίας συνταξιούχου για την εκδρομή μαϊμού που πλήρωσε και δεν έκανε ποτέ, οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στα ψηφιακά ίχνη χρηστών του διαδικτύου και στη συνακόλουθη εξιχνίαση περίπτωσης διαδικτυακής απάτης.

 

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν δύο άντρες ηλικίας 31 και 59 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της απάτης.

 

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες δημιούργησαν σελίδα-προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο άνηκε δήθεν σε υποτιθέμενο ταξιδιωτικό γραφείο, όπου διαφήμιζαν δελεαστικές προσφορές για ταξίδια στο εξωτερικό.

 

Έπειτα από σχετική διαδικτυακή περιήγηση, τον Ιούλιο του 2013, τη συγκεκριμένη ανάρτηση εντόπισε ο καταγγέλλων, ο οποίος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον 31χρονο δράστη, κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό χρηματικό ποσό, ύψους 1.712 ευρώ, για την αγορά ταξιδιωτικής προσφοράς, χωρίς ουδέποτε να λάβει οποιοδήποτε παραστατικό για την πραγματοποίηση της υποτιθέμενης εκδρομής.

 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συμβουλεύει τους χρήστες του διαδικτύου:

 

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.
  • Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, η οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
  • Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
  • Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
  • Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
  • Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
  • Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
  • Να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ).
  • Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

 

(Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη).