Προβληματική η Θεσσαλονίκη για τα ΑΜΕΑ

Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε μιλώντας στο radio1d.gr ο δρ. Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ Παναγιώτης Τσαλής, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτέλη Νανιόπουλο συνέταξαν έκθεση με τίτλο «Η προσβασιμότητα των ατόμων με δυσκολίες στη μετακίνηση στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης».

 

Δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την αποτελεσματικότητα των “οδηγών τυφλών” που έχουν μπει σε πεζοδρόμια και στη νέα παραλία, με το ύψος και τη κλίση των ραμπών στις διασταυρώσεις και φυσικά με τη κουλτούρα και τον πολιτισμό των ελλήνων, οι οποίοι συνεχίζουν να σταθμεύουν πάνω στις ράμπες αναπήρων.

 

“Πληθώρα εμποδίων παρουσιάζονται στις διαδρομές κίνησης πεζών, τα οποία μειώνουν το ελεύθερο πλάτος και ύψος όδευσης. Απαιτείται η συγκέντρωση όλων των εμποδίων και στοιχείων εξοπλισμού στην εξωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. Η εσωτερική παρειά του πεζοδρομίου, την οποία ακολουθούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης κατά την κίνησή τους, απαιτείται να είναι απαλλαγμένη από κάθε είδους εμπόδιο”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Τσαλής υπογράμμισε πως αν γίνουν μεγάλες βελτιώσεις, τότε η Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί τουριστικό κέντρο για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία ισχυρή τουριστική ομάδα που ταξιδεύει συχνά. Η έκθεση κατατέθηκε στο δήμο και τους αρμόδιους φορείς και συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης της προβληματικής υπάρχουσας κατάστασης.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr