«Φέρτε πίσω τα 30.000.000€ του ΟΛΘ»

Είκοσι σχολεία ή ένα μικρό υπερσύγχρονο νοσοκομείο! Είναι δύο μόνο από τις κραυγαλέες ανάγκες της φτωχομάνας Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με τα 30.000.000 ευρώ που το ΤΑΙΠΕΔ «άρπαξε» από το ταμείο του ΟΛΘ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γιώργος Ορφανός και ο Γιάννης Μπουτάρης με μια φωνή απαιτούν να επιστραφούν στην πόλη.

 

«Φέρτε πίσω τα 30.000.000 ευρώ του ΟΛΘ» λένε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κόντρα στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να οικειοποιηθεί τα κέρδη του λιμανιού. Το ερώτημα είναι πού θα μπορούσε να επενδυθεί το ποσό, πώς θα μπορούσε να πιάσει τόπο στη Θεσσαλονίκη των χιλίων προβλημάτων, σε μια περιοχή που διψά για έργα και συχνά αισθάνεται παραμελημένη από την κεντρική εξουσία.

Τουλάχιστον 20 σχολεία, όσα δηλαδή χρειάζεται η Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διπλοβάρδιας, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το ποσό, όπως λέει ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιήδης, εξηγώντας ότι το κόστος για τη δημιουργία ενός γυμνασίου – λυκείου ανέρχεται σε 1.000.000 με 1.500.000 ευρώ. Παράλληλα, όμως, ακόμη και ένα μικρό νοσοκομείο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με αυτά τα χρήματα σε περιοχές όπου οι ανάγκες είναι υψηλές.

Γηροκομεία (800.000 ευρώ υπολογίζεται το κόστος για έναν χώρο 400 τ.μ.), αλλά και μια μαρίνα σκαφών αναψυχής είναι επίσης μερική από τα έργα που θα ήταν δυνατό να υλοποιηθούν με την τονωτική αυτή ένεση, σύμφωνα με τον κ Ψωμιήδη.

Στο Μαξίμου ο Ορφανός

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός εκτιμά ότι τα 30.000.000 ευρώ δεν πρέπει να σπάσουν σε πολλά μικρά έργα μόνο για το θεαθήναι ούτε να εστιάσουν σε μεγάλα έργα, τα οποία ούτως ή άλλως θα επιδιωχθεί να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Μερικές δράσεις αναγκαίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας, αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές που πρέπει να χρηματοδοτηθούν.

«Δεν μιλάμε για μερικές πλατειούλες. Στόχος μας είναι η ουσία και όχι η εικόνα» σημειώνει ο κ. Ορφανός, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τα κέντρα εξουσίας για τη διεκδίκηση αυτή, ενώ την πρώτη φορά που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό θα του μεταφέρει έναν πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό.

 

Πηγή: Δημοκρατία