Επιχείρηση «καθαρά μνημεία» στην Θεσσαλονίκη

Πρωτοβουλία για τον καθαρισμό των μνημείων της πόλης αναλαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος για πρώτη φορά σχεδιάζει να προχωρήσει με ίδια μέσα στην απομάκρυνση των κακώς εννοούμενων γκράφιτι από τα δημόσια γλυπτά, αλλά και από διάφορους χώρους πολιτιστικού, ιστορικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι μεταξύ των άλλων και το αναπλασμένο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

 

Από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού, που αφορά στην προμήθεια ειδικών υλικών αντιγκράφιτι κόστους περίπου 17.300 ευρώ, ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η επιχείρηση για τον ευπρεπισμό των μνημείων της πόλης και για την αποκατάσταση της εικόνας που παρουσιάζουν ακόμη και ορισμένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία, ιδιαίτερα στις περιοχές του κέντρου.

“Πιστεύουμε, ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, για να καθαρίσουμε τα μνημεία της πόλης, αλλά και διάφορους χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, τους οποίους ορισμένοι επιμένουν να καταστρέφουν. Η επιχείρηση αυτή θα εξελιχθεί με ίδια μέσα και με προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας”, επισήμανε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Εμείς θα σβήνουμε κι αυτοί ας μουντζουρώνουν. Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος”.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, σε καθημερινή βάση ο δήμος Θεσσαλονίκης δέχεται δεκάδες παράπονα από πολίτες που διαμαρτύρονται για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της νέας παραλίας, όπου με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης εμφανίστηκαν ανάλογα απαράδεκτα φαινόμενα.
 

“Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον καθαρισμό της νέας παραλίας από τα κακώς εννοούμενα γκράφιτι, καθώς πρόκειται για μια ζώνη, την οποία επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τόσο οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς όσο και οι τουρίστες”, σημείωσε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι “κάποια στιγμή και αυτοί που ρυπαίνουν τα μνημεία και τους δημόσιους χώρους θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το μόνο που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να πετούν τα δικά τους χρήματα”.

Ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, εξάλλου, υπογράμμισε ότι και στον δημοτικό προϋπολογισμό που θα συνταχθεί για το νέο έτος θα προβλεφθεί ένα γενναίο κονδύλιο για ανάλογες δραστηριότητες, ώστε να προστατευθούν τα μνημεία της πόλης, όπως και οι χώροι υψηλού ενδιαφέροντος.

 

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΕΕΒΕ 

 

Στο πρόσφατο παρελθόν, πριν ξεκινήσει τις δικές του αυτόνομες προσπάθειες, ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο για τον καθαρισμό των μνημείων της πόλης με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας εκείνης είχαν καθαριστεί οι χώροι γύρω από το Θέατρο Κήπου και την ευρύτερη περιοχή του πάρκου της ΧΑΝΘ, που παρουσίαζαν τραγική εικόνα. Οι προσπάθειες επεκτάθηκαν στην περιοχή πέριξ του Λευκού Πύργου, του Βασιλικού Θεάτρου, του κτιρίου της ΧΑΝΘ και του δημαρχείου.

Για τον καθορισμό των μνημείων, με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, είχε χρησιμοποιηθεί μια τεχνική, σουηδικής προέλευσης, η οποία θεωρείται ενδεδειγμένη ακόμη και για τις πλέον ευαίσθητες επιφάνειες, αφού δεν προκαλεί φθορές.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να επιστρατεύσει οικολογικά μέσα για την αποκομιδή των μικροαπορριμμάτων που αποτίθενται από τις χιλιάδες των πολιτών που επισκέπτονται καθημερινά τους χώρους της νέας παραλίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρόκειται να προμηθευτεί δύο μικρά τετράκυκλα οχήματα, τα οποία θα είναι ηλεκτροκίνητα.

“Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας στην παραλία, υπάρχει ανάγκη μόνιμης παρουσίας δύο μικρών οχημάτων σε όλο το παραλιακό μέτωπο, καθώς και στα παρακείμενα πάρκα και στις πλατείες. Τα οχήματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν παραστεί ανάγκη, και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα στην πλατεία Αριστοτέλους. Με τη λύση της ηλεκτροκίνησης ακολουθούμε κι ένα περισσότερο οικολογικό μοντέλο στη διαδικασία της αποκομιδής”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας.

Ήδη από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια δύο ηλεκτροκίνητων τετράκυκλων οχημάτων για τις ανάγκες της διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 73.800 ευρώ.

 

Πηγή: Μακεδονία