Ξεκινάει σήμερα το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Εκατόν τριάντα συλλογικότητες, 33 εργαστήρια, 23 μουσικά σχήματα, 14 προβολές, 9 θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, 8 παραστάσεις στον παιδότοπο, 7 ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις, 3 βιωματικά εργαστήρια, 2 παραστάσεις χορού περιλαμβάνονται στο 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που ξεκινά σήμερα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. 

Οι διοργανωτές αναφέρουν σε σημείωμά τους: «Μεγαλύτερη σημασία έχει για εμάς το περιεχόμενο κάθε μιας από τις παραπάνω συμμετοχές. Ξεκινώντας από το πρόγραμμα των εργαστηρίων και των συνελεύσεων, ανάμεσα στις 33 εκδηλώσεις θα ξεχωρίσουμε την κεντρική διεθνιστική εκδήλωση του Σαββάτου, όπου οι ομιλητές και οι ομιλήτριες από την Ουκρανία, την Βοσνία και την Τουρκία θα μεταφέρουν μία εικόνα από όσα μεγάλα γίνονται εκεί, από τα κινήματα αντίστασης και τις εξεγέρσεις της κοινωνίας, ως την κρατική καταστολή και την απειλή του φασισμού. Ακόμα, την επίσης διεθνή εκδήλωση της ΒΙΟ.ΜΕ. για την αυτοδιαχείριση, τη συζήτηση των συνελεύσεων γειτονιών για τα ζητήματα της στέγης, της ΔΕΗ και του φαγητού, τις εκδηλώσεις των Κοινωνικών Ιατρείων και των σχολείων αλληλεγγύης, τις συζητήσεις για την ψυχική υγεία, την αναπηρία και την τοξικοεξάρτηση, τις συζητήσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ και των ανέργων, την εκδήλωση για τη μειονότητα στη Θράκη και το δικαίωμά της στον αυτοπροσδιορισμό, τα εργαστήρια για τους πρόσφατους αντιμεταναστευτικούς νόμους και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ξεχωριστή σημασία δίνεται φυσικά στην αντιφασιστική πάλη, με 8 σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα συγκεντρωθούν σε μία ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή».

Στο πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ για το νερό, την ΕΡΤ, τη ΒΙΟ.ΜΕ., το ρατσισμό, τις οροθετικές, τους αγώνες των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων. Στη θεατρική σκηνή θα δούμε τις θεατρικές ομάδες του Στεκιού Μεταναστών και του σχολείου «Οδυσσέας» με τις φετινές τους παραγωγές, το σχήμα KONTRA-Ro και τη θεατρική ομάδα “Ο επιπόλαιος Φρεντ”, καθώς και την performance για την αναπηρία από ομάδα σωματικού θεάτρου “πτώση – πτήση”. Στο χώρο των εκθέσεων θα φιλοξενηθούν ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίες από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και slide shows, εικαστικά έργα, εγκαταστάσεις, σύντομες μουσικοθεατρικές παραστάσεις, performance και ποιητικά αναλόγια.

Εξίσου πλούσιο είναι και το πρόγραμμα του παιδότοπου, ο οποίος θα λειτουργεί καθημερινά από τις 19.00.

Στο μουσικό μέρος το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μουσικές σκηνές, την Ανατολική με ελληνικούς, μεσογειακούς και ανατολίτικους ρυθμούς και στη Δυτική με πιο rock, reggae, punk, ηλεκτρονικά και άλλα ακούσματα.

Στη Δυτική Σκηνή, απόψε εμφανίζονται οι: Nasa Funk, Bionics, Ekmek και Τούρι Μπέρι. Αύριο σειρά θα έχουν οι: Beggar’s Blues Diary και Chinese Basement και The Rundays. Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στον ηλεκτρονικό ήχο, με τους: Broken Tempo, «Ήρωα» και DJ FLeCK.
Στην Ανατολική Σκηνή αντίστοιχα, απόψε εμφανίζονται οι: «Ηλιοδρόμιο», Ούτε Σπόντα, Βόμβοι και τη βραδιά κορυφώνει με γνήσιο ρεμπέτικο γλέντι ς. Αύριο τη σκυτάλη παίρνουν οι: ΠλανΏδειες, Kazzura, Medleys και «Από Πριν και Από Μετά». Το μουσικό πρόγραμμα στην Ανατολική σκηνή ολοκληρώνεται την Κυριακή με τους: Kalma, Reggetiko Project, Λάργκο και Ζέφυρος. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ