Το Σέιχ Σου και τα μάτια τους

Αποτελούν τους φύλακες-αγγέλους του πιο σημαντικού πνεύμονα της θεσσαλονίκης, του περιασπκού δάσους του Σέιχ Σου.

 

Κάθε καλοκαίρι, δεκάδες εθελοντές από οργανώσεις της πόλης αναλαμβάνουν αυτό που εδώ και δεκαετίες οι φορείς της Πολιτείας δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας, τη φύλαξη με περιπολίες του Σέιχ Σου. Με μηχανές εντούρο, «γουρούνες» και τζιπ, οι εθελοντές της θεσσαλονίκης προστατεύουν ίο πολύτιμο δάσος, και μάλιστα με χρήματα από την τσέπη τους.

Ξεκίνησε και επίσημα η εθελοντική περιφρούρηση του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου από την Πολιτική Προστασία του Δήμου θεσσαλονίκης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Ευχή όλων μας είναι κάθε χρόνο να μη δούμε τον παραμικρό μαύρο καπνό στον ουρανό πάνω από το δάσος. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι εθελοντικές οργανώσεις της θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των φορέων και δήλωσαν ετοιμότητα για την περιφρούρηση του Σέιχ Σου» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Γιώργος Καλογερόπουλος.

Όπως εξηγεί, κάθε εθελοντική ομάδα αναλαμβάνει έναν τομέα τους δάσους με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, τον οποίο επιβλέπει και επιτηρεί όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και τις καθημερινές.

«Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει αναλάβει τον Τομέα 9, που βρίσκεται ανάμεσα σε Πανόραμα και Χορτιάτη. Οι… επίμαχες ώρες τις ημέρες που οι θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο ξεκινούν από ης 12 το μεσημέρι και φτάνουν μέχρι και τη δύση του ηλίου. Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια βοηθά σημαντικά στην προστασία του δάσους» λέει ο κ. Καλογερόπουλος.

 

Πάντως από την πλευρά του ο εθελοντής και μέλος της Λέσχης Εφέδρων των Ενόπλων Δυνάμεων θεσσαλονίκης Γιάννης Σιδηρόπουλος επισημαίνει ότι «το Σέιχ Σου δεν είναι σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν επικίνδυνα σκουπίδια σε πολλά σημεία, ενώ δεν έχει γίνει καθαρισμός των ξερών φυλλωμάτων, που αποτελούν το χειρότερο “φιτίλι” σε περίπτωση φωτιάς».

 

Πηγή: Δημοκρατία