Ξεκινούν στις 15 Ιουλίου τα έργα ανάπλασης σε πλατεία Χρηματιστηρίου-Δώδεκα Αποστόλους-Αγίας Σοφίας

Οι αναπλάσεις στις πλατείες Αγίας Σοφίας (διαμόρφωση πεζόδρομου), Χρηματιστηρίου και Δώδεκα Αποστόλων της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Κουράκης είπε ότι είναι τρεις πολύ σημαντικές αναπλάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ανάπλαση Πλατείας Χρηματιστηρίου

 

Η περιοχή ανάπλασης περιλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα του παλιού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της πόλης, όπως αυτό διαμορφώθηκε τους τελευταίους αιώνες. Ειδικότερα, η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από τις οδούς, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου, μία περιοχή περίπου 110 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τους παλιούς εμπορικούς πυρήνες των οδών Αγίου Μηνά, Εδέσσης και Βικτ. Ουγκώ καθώς και τις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου.

 

Οι αρχές σχεδιασμού της μελέτης έχουν ως γνώμονα την αναβάθμιση του αστικού χώρου και είναι οι εξής:

 

-Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

-Διεύρυνση των πεζοδρομίων και προστασία τους.

-Δημιουργία δύο πλατειών -Χρηματιστηρίου και Εμπορίου- που θα αποτελούν και ουσιαστικούς δημόσιους χώρους

-Δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης και φόρτο-εκφόρτωσης εμπορευμάτων και μέριμνα για τη διευκόλυνση λειτουργίας των υφιστάμενων οργανωμένων χώρων parking.

-Δημιουργία δικτύου πεζοδρομήσεων, στο οποίο κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων άμεσης ανάγκης καθώς και των οχημάτων φορτοεκφόρτωσης.

-Διαχείριση της μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων, με την εγκατάσταση ημι-βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας,

-Νέος ενιαίος αστικός φωτισμός με συνδυασμό φωτιστικών ιστού και κρεμαστών φωτιστικών στους στενούς δρόμους.

-Δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής-ανάδειξης των Διατηρητέων Μνημείων.

-Επίστρωση ψυχρών υλικών

-Εγκατάσταση διαφόρων τύπων στοιχείων της βιοκλιματικής επίλυσης που προάγουν την εξάτμιση ύδατος, όπως σιντριβάνια πιδάκων, νεροκουρτίνες και καταιονιστήρες .

-Τρόποι δημιουργίας εξαναγκασμένης κίνησης του αέρα με χρήση ανεμιστήρων εξωτερικών χώρων εμπνευσμένοι από την παραδοσιακή τεχνολογία δροσισμού των ιστορικών κτιρίων του εμπορικού κέντρου.

 

Προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, πραγματοποιούνται νέες φυτεύσεις ακόμα και σε σχετικά στενούς πεζόδρομους. Ακόμη, προβλέπονται πολλές νέες αστικές εγκαταστάσεις, όπως παγκάκια και ζαρντινιέρες,, προστατευτικά δρόμου, ημι-βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, stand ποδηλάτων, νέα φωτιστικά καθώς και πινακίδες ανάδειξης μνημείων.

 

«Ανάπλαση περιοχής Δώδεκα Αποστόλων (μεταξύ των οδών Μαβίλη – Κάλβου – Παπαρηγοπούλου)»

 

Η μελέτη, προϋπολογισμού δαπάνης 1.078.000 ευρώ, αφορά στον επανασχεδιασμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των πεζών και την αναδιάρθρωση των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού, για τις οδούς: Καρατζά (από οδό Ειρήνης έως Πηνειού), Κάλβου (από οδό Πηνειού έως Αγίου Δημητρίου), Παπαρηγοπούλου (από Πλατεία Δημοκρατίας έως οδό Καρατζά), Πηνειού (από οδό Καραολή Δημητρίου έως Κάλβου), Μαβίλλη (από οδό Ειρήνης έως Πηνειού), Καλλίνικου (από οδό Παπαρηγοπούλου έως Πηνειού), Γλάδστωνος (από οδό Ολύμπου έως Αγίου Δημητρίου) και Βεναρδάκη (από οδό Καραολή Δημητρίου έως Κ. Παλαμά).

 

Στόχος του έργου είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, η εξασφάλιση της άνετης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών και της διευκόλυνσης της κάθε είδους δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα κατά μήκος των οδικών αξόνων της περιοχής μελέτης. Επίσης προβλέπεται βελτίωση της προσβασιμότητας και αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής, η οποία λειτουργεί ως «είσοδος» προς το βυζαντινό σύνολο του Ιερού Ναού Δώδεκα Αποστόλων.

 

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση της κυκλοφορίας η μελέτη ξεκίνησε με επαναχάραξη οδών και πεζοδρομίων. Συγκεκριμένα, ορίστηκε σταθερό ελάχιστο πλάτος οδοστρώματος 3,10μ., με μια λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων, ενώ δημιουργήθηκε διαμορφωμένη ζώνη πλάτους 1,80μ., κατά μήκος του οδοστρώματος, για χώρο στάθμευσης.

 

Το υπόλοιπο τμήμα παραχωρήθηκε στο πλάτος των πεζοδρομίων και συγκεκριμένα στο πεζοδρόμιο από το οποίο δεν διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου, τοποθετήθηκαν δενδροστοιχίες και ιστοί φωτισμού, ενώ στο άλλο δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης οχημάτων.

 

Για τον επανασχεδιασμό των δαπεδοστρώσεων της περιοχής ανάπλασης επιλέχθηκε μια συνεχής ομοιόμορφη πλακόστρωση. Προβλέπεται, αναβάθμιση της ποιότητας φωτισμού με τοποθέτηση νέων φωτιστικών (σε σημεία ιδιαίτερων απαιτήσεων -οδός Καλλίνικου- τοποθετούνται επιτοίχια φωτιστικά σώματα στις οικοδομές) ενώ όσον αφορά το φυτικό δυναμικό της περιοχής, προβλέπεται η δημιουργία δενδροστοιχιών με νέα δέντρα (Ιβίσκος, σε μορφή δέντρου και θάμνου).