Μπουτάρης: Στα χέρια του δήμου παραλία και λιμάνι

Με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ συναντάται σήμερα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθεί για όλα τα ακίνητα του δημοσίου που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ταμείου και τα οποία αυτό φιλοδοξεί να πουλήσει, όπως το τμήμα της παραλίας στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου και η έκταση της ΔΕΘ.

 

Ο δήμος μάλιστα θα ζητήσει να περάσει στα χέρια του και το λιμάνι, όπως ισχύει σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε συγκεκριμένα ότι ζήτησε και θα έχει σήμερα συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, από την οποία θα ζητήσει τη λίστα με όλα τα ακίνητα του δήμου που κινδυνεύουν να βγουν προς πώληση, αλλά και σε ποια κατηγορία ανήκουν, καθώς, όπως είπε, ανάμεσά τους βρίσκονται η παραλία της πόλης και η έκταση της ΔΕΘ.

Επί της ουσίας κατέστησε σαφές ότι η διοίκηση του δήμου θα ζητήσει διαβούλευση με το Ταμείο για όλα τα επίμαχα ακίνητα, αλλά και λόγο στην όποια τελική απόφαση.

 

«Είναι δυνατόν το Ταμείο να έχει εντάξει στα προς πώληση ακίνητά του την έκταση της Διεθνούς Εκθέσεως και να μην ξεσηκωθεί όλη η πόλη;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε για μία φορά ακόμη το ζήτημα που αφορά τη σχέση της πόλης με το θαλάσσιο μέτωπο, σημειώνοντας πως πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι πως πρέπει να περάσουν στα χέρια του δήμου το λιμάνι και η παραλία. «Δεν μπορεί ο δήμος Θεσσαλονίκης να έχει δαπανήσει 45 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της παραλίας και αυτή να μην είναι στην κατοχή του. Δηλαδή εμείς, όπως δείχνουν τα πράγματα, κάναμε ένα έργο σε ξένο αχυρώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης. Ανέφερε ακόμη ότι επειδή η έκταση της παραλίας έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και ο δήμος έχει μόνο τη χρήση, δεν υπάρχει δυνατότητα να ενοικιαστούν τα καταστήματα (συνολικά οκτώ αναψυκτήρια).

 

ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

 

Ανάλογο αίτημα θα θέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και για το λιμάνι της πόλης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει κι αυτό στον κεντρικό δήμο. Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπου ενός μεγάλου δήμου της Κίνας που έχει αδελφοποιηθεί με τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος, όπως είπε, έμεινε έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε ότι το λιμάνι της πόλης δεν ανήκει στον κεντρικό δήμο. «Φάνηκε αδιανόητο στους Κινέζους ότι το λιμάνι ανήκει στο κράτος και όχι στον δήμο και ότι σε εμάς δεν φτάνει ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Γι’ αυτό λέω ότι θα πρέπει επίσης να έχουμε και λιμενικό ταμείο. Θέση μας είναι ότι το λιμάνι πρέπει να έρθει στον δήμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, τέλος, στο επίμαχο θέμα του μετρό και με αφορμή ανακοίνωση του Σταύρου Καλαφάτη που ζητά σχετική συνάντηση με συμμετοχή φορέων και εμπλεκομένων, ο δήμαρχος της πόλης σχολίασε πως «αυτό είναι εκ του περισσού. Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς. Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες».

 

Πηγή: Μακεδονία